
 

 

 

March 1, 2016 

 

 

Angelo T. Almonti, Esquire 

Corkery & Almonti 

352 Fifth Street – Suite A 

Whitehall, PA 18052 

 

RE:  Renting Restaurant to Another Entity 
 

Dear Mr. Almonti: 

 

ISSUE:  Your letter of January 20, 2016 states that you have a client holding a hotel 

liquor license.  Your client wishes to rent the restaurant/bar area of the establishment 

to another entity. 

 

You understand that it is possible to have the lessee entity operate and use the current 

liquor license as a management company.  Specifically, the lessee would operate a 

restaurant which would sell food and liquor using the hotel liquor license.  Lessee 

would retain all proceeds from the sale of food and liquor and use those proceeds to 

pay rent.  Because the license holder would not be receiving the proceeds from this 

business, you inquire whether this would create an unlawful pecuniary interest. 

 

You also note that section 1.1 of the Regulations of the Pennsylvania Liquor Control 

Board (“Board”) [40 Pa. Code § 1.1] contains a definition of “pecuniary interest” 

that includes reference to “10% or more of the proceeds of the licensed business.”  

You inquire whether this 10% includes both liquor sales and sales of non-alcohol 

related items, such as food, and whether it is defined as gross or net proceeds. 

 

Finally, you inquire whether it is possible to transfer the current liquor license to the 

intended lessee if that entity is not operating the hotel portion of the property.  You 

envision that your client would continue to operate the hotel portion of the premises 

and the intended lessee would operate the restaurant/bar area of the building as the 

license holder. 
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Board records indicate that 42-46 N. 10THSTR, LLC holds Hotel Liquor License 

No. H-585 (LID 70785) for use by it at premises located at 42-46 North 10th Street, 

Allentown, Pennsylvania. 

 

OPINION:  As a threshold matter, please note that the definition of “hotel” includes 

a requirement that the premises contain a public dining room or rooms operated by 

the same management accommodating at least thirty persons at one time.  [47 P.S. 

§ 1-102, emphasis added].  In that both of your proposed scenarios envision the 

intended lessee operating the “restaurant/bar area of the establishment,” proceeding 

under either scenario would result in your client failing to meet the requirement set 

forth above.  Accordingly, the remainder of your inquiry is moot. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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