
 

 

 

 

April 1, 2016                                                          AMENDED 

 

 

Mary Weaver 

VIA E-MAIL  

 

RE:  Nonprofit Hosting Event 
 

Dear Ms. Weaver: 

 

ISSUE:  Your e-mail of February 17, 2016 states that a nonprofit organization is 

interested in hosting a cornhole tournament on your licensed premises.  The 

organization would also like to be able to sell raffle tickets and fish bowls.  The 

organization would apply for a temporary permit to do so (your e-mail does not 

specify what type of permit is envisioned or who the issuing authority would be), 

and would be responsible for the sale and money collection of the tickets.  You 

inquire whether this is permissible. 

 

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate 

that Brian D. Mickey, t/a The Dawg House holds Restaurant Liquor License No. 

R-18108 (LID 44741) for use by it at premises located at 6640 Buchanan Trial E, 

Waynesboro, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 5.32 of the PLCB’s Regulations, 40 Pa. Code § 5.32, allows 

retail licensees to hold self-sponsored events, tournaments or contests on their 

licensed premises.   Events, tournaments and contests are defined as “a competitive 

endeavor involving skill, speed, strength or endurance,” and may involve physical 

attributes of contestants.”  40 Pa. Code § 5.30.  Events, tournaments, and contests 

sponsored by the licensee are subject to the following rules:  there may be no 

unlawful gambling directly or indirectly associated with the event, tournament, or 

contest; there may be no alcohol consumption as part of the event, tournament, or 

contest; the price of admission may not include, or entitle the participant to receive, 

an alcoholic beverage.  40 Pa. Code § 5.32(e).  Alcohol may not be awarded as a 

prize or part of a prize for any event, tournament, or contest on licensed premises.  

40 Pa. Code § 5.32(h). 
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Self-sponsored means paid for and carried out by the licensee.  It would not be 

permissible for a third party to conduct such events, tournaments or contests.   

 

However, retail licensees may permit events on the licensed premises sponsored by 

groups constituting a league, or events for the benefit of, and officially sponsored 

by, bona fide charitable organizations that are qualified, approved by and registered 

with the Department of State and operated under 49 Pa. Code Part I, Subpart B 

(relating to charitable organizations).  40 Pa. Code §§ 5.32(d)(3)-(4)(i).  A charitable 

organization event must be operated in accordance with the Solicitation of Funds for 

Charitable Purposes Act, 10 P.S. §§ 162.1-162.24, and, if applicable, the Local 

Option Small Games of Chance Act, 10 P.S. §§ 311-327, and the Bingo Law, 10 

P.S. §§ 308-308.1.  40 Pa. Code § 5.32(d)(4)(ii). 

 

It should be noted that gambling activities, while unlawful generally, may be 

considered to be lawful if conducted by an entity that holds a small games of chance 

permit pursuant to the Local Option Small Games of Act. 

 

Please be advised that the PLCB is not authorized to interpret the Local Option Small 

Games Of Chance Act.  10 P.S. §§ 311-327.  Therefore, it is recommended that you 

contact your County Treasurer’s Office and/or the Department of Revenue, 

Miscellaneous Tax Division, at (717) 787-8275, with any small games of chance 

questions.  You may also wish to contact the Bureau of Liquor Control Enforcement, 

at (800) 932-0602, as it enforces such laws and the Liquor Code. 

 

In addition, please note that the Pennsylvania Department of Revenue publishes a 

“Small Games of Chance Overview” that may be helpful to you.  This overview can 

be obtained through the Department of Revenue’s website, located at 

www.revenue.state.pa.us/SGOC.  Select “Small Games of Chance Overview.” 

 

Please feel free to again contact this office if you have any further questions 

regarding this matter, the Liquor Code, or the PLCB’s Regulations.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

http://www.revenue.state.pa.us/SGOC
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BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Sincerely, 

  

 

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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