
 

 

 

 

April 1, 2016 

 

Michael B. Kearney 

President 

Nexus Hospitality Management  

VIA E-MAIL    
 

RE:  Event Location 

 

Dear Mr. Kearney: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of February 15, 2016, wherein you state that 

two non-profit entities, Friends of the Northeast Railroading Association and Erie 

Lackawanna Dining Car Preservation Society, are hosting an event in April 2016, in 

railway cars that will be parked on the railroad tracks ten feet from your hotel property line 

and forty feet from your kitchen’s backdoor.  The tracks have been cleared and reserved 

by Steamtown National Park Service; the cars will be stationary and will remain for two 

days.  Your hotel is to provide food and bar service for the approximately forty attendees 

in the dining car.  You inquire if you should apply for an extension of premises or if you 

are covered as a licensed “cater-out” operator.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Akshar 

Lackawanna Station Hospitality, L.P. (“Licensee”) holds Hotel Liquor License No. H-5316 

(LID 56403) for use by it at 700 Lackawanna Avenue, Scranton, Pennsylvania.  

 

OPINION: An Off Premises Catering Permit (“OPCP”) will permit you to provide the food 

and bar service on the dining car, which will be stationed on the track during the event (the 

dining car cannot be mobile during the event).  However, March 1st of each calendar year 

is the cutoff for applying for an OPCP and there is no statutory provision that allows the 

PLCB to accept OPCP applications after March 1st.    

 

An OPCP allows the permittee to hold a “catered function” off its licensed premises and 

on otherwise unlicensed premises.  Sales of alcohol at such catered functions are permitted 

and can be by the glass, open bottle or other container, for consumption on the catered 

premises; no sales for take-out are permitted.  47 P.S. § 4-406(f). 

  

A “catered function” is defined as “the furnishing of food prepared on the premises or 

brought onto the premises already prepared in conjunction with alcoholic beverages for the 
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accommodation of a person or an identifiable group of people, not the general public, who 

made arrangements for the function at least thirty days in advance.”  47 P.S. §1-102. 

  

As noted in section 406(f) of the Liquor Code: 

  

(f) The holder of a hotel or restaurant liquor license may obtain an off-

premises catering permit subject to section 493(33) to hold a catered function 

off the licensed premises and on otherwise unlicensed premises where the 

licensee may sell wine, liquor and malt or brewed beverages by the glass, 

open bottle or other container, and in any mixture together with food, for 

consumption on those premises. Functions conducted under the authority of 

the permit shall be subject to the following: 

  

(1) alcohol may be provided only during the days and hours that the 

license holder may otherwise sell alcohol; 

  

(2) all servers at the off premises catered function shall be in 

compliance with the responsible alcohol management provisions 

under section 471.1;  

  

(3) each catered function shall last no longer than one day and not 

more than fifty catered functions may be held each calendar year by 

each license holder for use with a particular license; 

  

(4) a catered function shall not be held at a location that is already 

subject to the applicant's or another licensee's license; 

  

(5) a permit shall not be issued to an applicant whose license is in 

safekeeping; 

  

(6) a permit shall not be issued to a location that is subject to a pending 

objection by the director of the Bureau of Licensing or the board under 

section 470(a.1);  

  

(7) a permit shall not be issued to a location that is subject to a pending 

license suspension under section 471 or the one-year prohibition on 

the issuance or transfer of a license under section 471(b); 

  

(8) no alcohol may be taken from the permitted location by any patron, 

but the applicant may transport alcohol to and from its licensed 

premises to the proposed premises; 
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(9) written notice of the catered function as enumerated in paragraph 

(10) shall be provided to the local police and the enforcement bureau 

at least seven days in advance of the event; 

  

(10) written notice shall be provided to the board at least thirty days 

prior to a catered function. Written notice must include the location of 

the function, time of the function, host of the function, general 

information regarding the guests expected at the function as well as 

any information the board shall from time to time prescribe.  The 

board may, in its discretion, accept notice in an electronic format. The 

board may, in its discretion, waive the thirty-day notice period for a 

catered function if: 

  

(i) the applicant has previously conducted functions that meet 

the requirements of this act; 

  

(ii) the applicant is a licensee in good standing with the board; 

  

(iii) notification was received at least fourteen days prior to the 

catered function; and  

  

(iv) the applicant pays a late fee of one hundred dollars ($100); 

  

(11) the board shall, in its discretion, approve or disapprove a catered 

function if the applicant fails to provide timely notice of the catered 

function, does not intend to conduct a function that meets the 

requirements of this act or has previously conducted a function that 

did not meet the requirements of this act; 

  

(12) if a catered function is scheduled to occur on private property, 

the owner of that property is deemed to have submitted to the 

jurisdiction of the enforcement bureau, and the warrant required by 

section 211(a)(2) of this act shall not be necessary for the enforcement 

bureau to enter and search the premises during the function or any 

activities related to the function; 

  

(13) no catered function may be held for more than five hours per day 

and must end by midnight; 
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(14) neither the owner of the property nor the applicant may sell 

tickets to a catered function unless one of the following conditions is 

met: 

  

(i) the applicant has contracted with an eligible entity for the 

function, and the function is being used to raise money for the 

eligible entity's organization; 

  

(ii) the applicant has contracted with a nonprofit organization 

as defined under section 501(c)(3) of the Internal Revenue 

Code of 1986 (Public Law 99-514, 26 U.S.C. § 501(c)(3)), for 

an event which has the sole purpose of raising funds for that 

nonprofit organization; or 

  

(iii) the applicant has contracted with an organization that 

holds tax exempt status under section 527 of the Internal 

Revenue Code of 1986;  

  

(15) the catered function location shall be subject to section 493(34) 

of this act; 

  

(16) catered functions may not be held in locations that are subject to 

a pending, protested transfer application; 

  

(17) a permit may not be issued to a license holder whose license is 

subject to a pending objection by the director of the Bureau of 

Licensing or the board under section 470(a.1); 

  

(18) a permit shall not be issued to a licensee for use in any location 

that is mobile; and 

  

(19) a permit shall not be issued for use on any location used for 

parking at a sports event or concert event. 

  

47 P.S. § 4-406(f). 

 

In response to your inquiry regarding an extension of premises, an application and PLCB 

approval are required, and if granted, the extension permits a licensee to use abutting and 

adjacent sidewalk and/or the immediate, abutting, adjacent and contiguous vacant land.  40 

Pa. Code § 7.21.  Although the PLCB has the discretion to approve an application for 

extension to an area that is not immediate, abutting, adjacent or contiguous, the property 
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herein, the railroad track and the cars to be stationed there must be in Licensee’s exclusive 

control and not an active public thoroughfare during the requested extension period.  Also, 

Licensee’s extension area cannot extend beyond a public thoroughfare (See Roberts v. 

Pennsylvania Liquor Control Board, 146 Pa. Cmwlth. 64, 604 A.2d 1152 (1992)).  A 

determination regarding the acceptability of Licensee’s request to extend its service area 

will be made after Licensing receives and reviews your extension application. 

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

PLCB’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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