
 

 

 

April 5, 2016 

 

Francis X. O’Brien, Esquire 

411 Walnut Street  

Harrisburg, PA 17101 

VIA E-MAIL 

 

 Re:  Distributor Displaying Stock for Retailer 

 

Dear Mr. O’Brien: 

 

ISSUE:  This is in response to your letter dated February 4, 2016, wherein you requested 

an advisory opinion regarding the legality of a proposed scheme involving “planogram-

type services.”  You explain that, under the proposal, a retail business selling malt or 

brewed beverages (“beer”) for consumption off the licensed premises would request that 

its distributor decide what the shelf set of its products should be.  The distributor would 

serve as a consultant to the retailer, making recommendations for the product mix, the 

number of facings of each product, and the placement on the shelves.  The distributor would 

be paid for its services not by the retailer but by the manufacturers whose products would 

be sold on the shelves.  The manufacturers would pay quarterly fees based, in part, upon 

the volume each retail store carries.   

 

OPINION:  Section 443(f) of the Liquor Code prohibits distributors/importing distributors 

and retail dispensers from receiving any credit, loans, money or the equivalent thereof from 

any other licensee for equipping, fitting out, maintaining and conducting an establishment 

or business operating under the distributor’s/importing distributor’s or retail dispenser’s 

license. 47 P.S. § 4-443(f).  The mere placing of product on a distributor’s/importing 

distributor’s or retail dispenser’s floor is not considered by this office to be a thing of value 

or the equivalent of money.   

 

However, making recommendations for the product mix, the number of facings of each 

product, and the placement on the shelves is more than merely placing product on the floor.  

Such activity falls within the category of “fitting out, maintaining and conducting” the 

business operations and therefore would be prohibited under the provisions of section 

443(f).   
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Moreover, section 13.51 of the Board’s Regulations prohibits a licensee of one class from 

providing a license of another class anything of value.  40 Pa. Code § 13.51.  The consultant 

services provided by the distributor would be a thing of value provided to the retailer; the 

money paid by the manufacturer would be a thing of value given to the distributor.   

 

As you are aware, this office is not authorized to interpret the federal law regarding alcohol.  

However, it is believed that the first ruling for 2016 issued by the Alcohol and Tobacco 

Tax and Trade Bureau (“TTB”) (TTB Ruling 2016-1) may be applicable – and also 

prohibitive – of the scenario presented in your letter.  

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

PLCB’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

  

  

 RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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