
 

 

 

 

 

May 4, 2016 

 

 

Emily Cottrill 

VIA E-MAIL  

 

 RE:  Temporary Liquor License 
 

Dear Ms. Cottrill: 

 

ISSUE:  This is in response to your April 18, 2016 e-mail to this office in which you state 

that your licensed establishment intends to host an event on May 21 and 22, 2016 in the 

parking lot of your premises.  The event is for the National Pike Festival and you intend 

to sell alcohol.  Your license is in safekeeping pending completion of construction of the 

premises.  You note that the building will be closed and the activities to be held in the 

outdoor area will be roped off in order to contain access.  You ask if there is a temporary 

permit that you can obtain to authorize your sale and service of alcohol at this event. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that 

LLSTARRLLC is the holder of Restaurant Liquor License No. R-16900 (LID 70496) for 

use at the premises located at 3390 West Chestnut Street, Washington, Pennsylvania.   The 

license is in safekeeping.  

 

OPINION:  There is no license or permit available under current laws and regulations that 

would enable a restaurant licensee in safekeeping to obtain temporary authority to sell 

and serve alcohol.  It would be possible for an active restaurant licensee to apply for a 

temporary extension of premises to cover an area such as a parking lot; however, your 

license is not active and so this option is not available to you.  

 

Please note that nothing in the Liquor Code or PLCB’s Regulations would preclude you 

from holding an event in your parking lot as long as you are not selling or serving alcohol.  

You are advised to consult with local authorities and also private counsel to determine if 

there are any other considerations that are not within the jurisdiction of the PLCB.  

 

Alternatively, you may be interested in joining forces with an “eligible entity” that would 

qualify for a Special Occasion Permit (“SOP”), which could potentially allow that entity  
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to conduct an event involving the sale and service of alcohol on your property.  Timing is 

likely to be problematic since your planned event is scheduled for May.  

 

For your general information, pursuant to section 408.4 of the Liquor Code, the PLCB 

may issue SOPs to eligible entities.  47 P.S. § 4-408.4.  Entities that qualify may obtain 

an SOP that would authorize them to sell liquor and/or malt or brewed beverages to 

persons twenty-one years of age or older who are not visibly intoxicated.  47 P.S. §§ 4-

408.4, 4-493(1).  SOPs are generally issued for a period of not more than six consecutive 

or non-consecutive days during a calendar year.  47 P.S. § 4-408(i).  The SOP is to be 

used as a means of raising funds for the holder, but can be used in conjunction with 

activities or events involving other entities.  47 P.S. § 4-408.4(m).  The holder of an SOP 

may sell alcoholic beverages during the hours of 7:00 a.m. until 2:00 a.m. the following 

day.  47 P.S. § 4-408.4(k). 

 

Please note that the holder of an SOP is the only entity which can sell alcohol under the 

auspices of the SOP.  Your restaurant would not be permitted to conduct sales, but the 

restaurant could provide the physical location, food and non-alcoholic beverages.  The 

SOP holder would be responsible for lawfully obtaining any alcohol that it would sell and 

serve.     

 

Finally, another alternative would be to permit the holder of a valid off-premises catering 

permit (“OPCP”) to cater the event at your outdoor location.  Pursuant to section 406(f) 

of the Liquor Code, holders of restaurant licenses and hotel licenses may apply for and 

obtain an OPCP, which allows the permittee to hold a “catered function” off its licensed 

premises and on otherwise unlicensed premises.  Sales of alcohol at such catered functions 

are permitted and can be by the glass, open bottle or other container, for consumption on 

the catered premises.  47 P.S. § 4-406(f); see also § 4-442(f).   

 

A “catered function” is defined as “the furnishing of food prepared on the premises or 

brought onto the premises already prepared in conjunction with alcoholic beverages for 

the accommodation of a person or an identifiable group of people, not the general public, 

who made arrangements for the function at least thirty days in advance.” 47 P.S. §1-102. 

Please note that the thirty days requirement is waivable under certain circumstances with 

the payment of an additional fee.     

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 
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ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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