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LIQUOR CONTROL BOARD
May 10, 2016

David B. Kacprowicz
Kacprowicz Bowling, Inc.
d/b/a Eastland Bowl

VIA E-MAIL

RE: Non-Profit Fundraiser
Dear Mr. Kacprowicz:

ISSUE: This office is in receipt of your e-mail correspondence of March 29, 2016,
wherein you seek the position of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”)
regarding non-profit organizations that sell tickets to a fundraising event which
includes beer and/or wine as part of the ticket/entry fee relative to a special
occasion permit (“SOP”). Specifically, you inquire if the organization is required
to obtain an SOP for the event and for subsequent events.

Records of the PLCB indicate that Kacprowicz Bowling, Inc. holds Restaurant
Liquor License No. R-2727 (LID 67690) for use by it at 3729 McClelland Avenue,

Erie, Pennsylvania.

OPINION: The sale of alcohol is illegal in Pennsylvania unless the entity selling
the alcohol has a license or permit from the Board. 47 P.S. §§ 4-491(1), 4-492(2),
(3). The Liquor Code defines a “sale” as any transfer of liquor, alcohol, or malt or
brewed beverages for consideration. 47 P.S. § 1-102. If access to alcohol is
included within the price of a ticket to an event, this would constitute the sale of
alcohol by an unlicensed entity which is unlawful. 47 P.S. § 4-491(1).

If an organization intends to conduct an event that includes the sale of alcohol, it
may have an option to do so via an SOP, pursuant to section 408.4 of the Liquor
Code. 47 P.S. § 4-408.4. To obtain an SOP, the applicant must qualify as an
eligible entity. Please note that only “cligible entities,” as defined in section 102 of
the Liquor Code, 47 P.S. § 1-102, may hold an SOP. It is the PLCB’s Bureau of
Licensing, and ultimately the three-member Board, and not this office, which
decides whether an entity meets the statutory definition of an “eligible entity.”
Entities that qualify are authorized to sell liquor and/or malt or brewed beverages
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to persons twenty-one years of age or older who are not visibly intoxicated. [47
P.S. §§ 4-408.4, 4-493(1)].

SOPs are generally issued for a period of not more than six consecutive or non-
consecutive days during a calendar year unless the eligible entity falls within
certain limited categories. 47 P.S. § 4-408.4(3). The SOP is to be used as a means
of raising funds for the holder, but can be used in conjunction with activities or
events involving other entities. 47 P.S. § 4-408.4(m). The holder of an SOP may
sell alcoholic beverages during the hours of 7:00 a.m. until 2:00 a.m. of the
following day. 47 P.S. § 4-408.4(k). This includes sales of any type of alcohol for
consumption on or off the licensed premises. 47 P.S. § 4-408.4. All proceeds
from the sale of alcohol pursuant to an SOP must be collected by the holder of the
SOP.

Please be advised, however, that if the proposed event will be conducted on
licensed premises, it would be necessary to de-license the area to be used for the
SOP, as dual licensing of a particular premises, absent specific statutory authority,
is generally prohibited. There is an exception if the applicant owns the premises
and is a volunteer fire company, volunteer rescue company or volunteer ambulance

squad. 47 P.S. § 4-408.4(1).

Another option is for the ticketed event to be conducted as a catered event at your
licensed premises. A “catered event,” which is an event that has been arranged at
least twenty-four (24) hours in advance, and is paid for by a third party. 40 Pa.
Code § 5.83(a). Tickets for the catered event could be sold in advance or at the
door. A record must be maintained showing the date and time catering
arrangements were made, the name of the person or organization making the
arrangements, and the approximate number of persons to be accommodated. 40
Pa. Code § 5.83(b). The catered event must be conducted for a third party. In
other words, a licensee may not self-sponsor a catered event. Be advised that
during a catered cvent, the licensee remains accountable for violations of the
Liquor Code that may occur on the licensed premises, including but not limited to,
sales or furnishing alcohol to minors and the sale or furnishing of alcohol to a
visibly intoxicated person. 47 P.S. § 4-493(1).

Should you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or
the Board’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office.
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO
ITS ISSUANCE. THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND
REGULATIONS. THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS
BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.

Very truly yours,

RODRIGO J. DIAZ
CHIEF COUNSEL

cc:  Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement
Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs
Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing
Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Burcau of Licensing
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