
 

 

 

May 3, 2016 
 

Philip D. Calderone, Esq. 

Vice President and General Counsel 

Banfi Vintners 

VIA E-MAIL 
 

RE:  Social Media Posts 
 

Dear Mr. Calderone: 
 

ISSUE:  This is in response to your correspondence of March 29, 2016, wherein you ask 

whether Banfi can use its Facebook page or other social media sites for particular brands 

to geo-target the publicity of certain retail events within the state of Pennsylvania.  You 

also question whether it would be permissible for Banfi to request that the Pennsylvania 

Liquor Control Board (“PLCB”) point to certain retail events which have approval from 

the PLCB on the PLCB’s website. 
 

The PLCB’s records reflect that Banfi Products Corporation, located at 1111 Cedar 

Swamp Road, Old Brookville, New York, holds Vendor Permit No. VP-253 (LID 

22938) and Sales Permit No. SP-531 (LID 46935). 
 

OPINION:  As an initial matter, it is not entirely clear from your correspondence what 

you mean by “retail events.”  However, for purposes of this response, it is assumed that 

you mean tasting events or other promotional events conducted at retail licensed 

premises. 
 

With regard to your first question, please be advised that the Pennsylvania Liquor Code’s 

provisions governing interlocking business practices generally prohibit licensees of one 

class, such as manufacturers or suppliers, from providing money or other things of value 

to equip or otherwise help the operation of a licensee of a different class, such as retail 

licensees.  47 P.S. §§ 4-411, 4-443.  Similarly, section 13.51 of the PLCB’s Regulations 

prohibits a licensee of one class from providing anything of value, including advertising, 

to a licensee of another class.  40 Pa. Code § 13.51.  A manufacturer or supplier’s posting 

of information about retail licensees on its website or social media sites would be 

considered providing something of value, specifically advertising, to licensees of a 

different class. 
 

Historically, however, this office has opined that cooperative advertising between 

licensees of different classes would not violate the above-referenced provisions, so long 

as each party pays its proportionate share for the cost of the advertising.  This is because 
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if each party pays for its proportionate share for the cost of the advertisement, then 

neither party can be said to be providing or giving something of value to the other party. 
 

Therefore, if the retail licensees who are receiving the benefit of the contemplated 

advertising were to pay for their proportionate share of the costs of the same, then the 

contemplated advertising would be permissible under Pennsylvania law.  However, if 

Banfi were to incur all of the costs involved with the contemplated advertising, and the 

respective retail licensees were to pay nothing for the benefits that they are receiving 

from the same, then the contemplated advertising would be prohibited under 

Pennsylvania law. 
 

If you have not already done so, you may wish to contact the Alcohol and Tobacco Tax 

and Trade Bureau (“TTB”) to determine whether the cooperative advertising that is 

being contemplated would be permissible under applicable federal laws.  You may visit 

the TTB’s website at www.ttb.gov for more information. 
 

Turning now to your second question, please be advised that while the PLCB does utilize 

its website to promote events occurring at the PLCB’s Fine Wine & Good Spirits stores 

and to promote other events in which the PLCB is an active participant, the PLCB does 

not otherwise make its website available for the promotion of events occurring at retail 

licensed premises.  Due to the potential implications under applicable federal laws, as 

well as other equitable considerations, the PLCB has no plans of deviating from its 

current practice. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
 

Sincerely, 

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 
 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 
  

LCB Advisory Opinion No. 16-154 

http://www.ttb.gov/

