
 

 

 

May 3, 2016 

 

Ron Meyers 

Sunnehanna Country Club 

VIA E-MAIL  
 

 RE:  Catering Club Employee To Be Paid Commission 

 

Dear Mr. Meyers: 

 

ISSUE:  This is in response to your March 9, 2016 e-mail to this office in which you ask 

whether your catering club may lawfully pay a commission to an employee.  Specifically, 

if the employee responsible for handling new membership and banquets exceeds budgeted 

revenue for a calendar quarter, you would pay “commission” to that employee.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Sunnehanna 

Country Club is the holder of Catering Club License No. CC-2430 (LID 3288), for use at 

the premises located at 1000 Sunnehanna Drive, Johnstown, Pennsylvania.  You are the 

PLCB-approved manager/steward.  

 

OPINION:  It would be permissible for an employee of a catering club to be compensated 

in part on a commission basis, provided that this arrangement would not convey to the 

employee an unlawful pecuniary interest in the license in violation of section 404 of the 

Liquor Code.  47 P.S. § 4-404.   

 

The Liquor Code prohibits any entity other than the licensee from having a pecuniary 

interest in the licensed business.  47 P.S. § 4-404.  Section 1.1 of the PLCB’s Regulations 

defines “pecuniary interest” as “an interest that sounds in the attributes of proprietorship.” 

40 Pa. Code § 1.1.  Such an interest is one of substantial control of a licensed premises, 

evidenced by participation in the profits, assumption of liability, decision-making 

authority and purchasing, employment and other elements of ownership.  Appeal of E-J 

Westside Inn, Corp., 449 A.2d 93 (Pa. Cmwlth. 1982) (emphasis added).    

 

Note that there is a rebuttable presumption of a pecuniary interest when a person receives 

10% or more of the proceeds of the licensed business; therefore, you would need to be 

cognizant of the value of the commission paid as it relates to the club’s total profits.  40 

Pa. Code § 1.1.   
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Finally, please note that this Advisory Opinion only relates to the Liquor Code and 

PLCB’s Regulations; you may wish to consult private counsel regarding any labor or tax 

law implications of your proposal.   

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

 

    
 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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