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S/ LIQUOR CONTROL BOARD
May 5, 2016

Hoser33
VIA E-MAIL

RE: Wine and Beer Festival
Dear Sir/Madam:

ISSUE: This is in response to your e-mail dated March 11, 2016, wherein you
state that your “organization has a bar with a license.” You ask what is needed for
your organization to hold a wine and beer festival. You further ask what rules
apply to limited wineries and breweries who wish to provide a tasting and to sell
and serve alcohol at the festival. It is presumed for purposes of this response that
your organization has an interest in a restaurant liquor license issued by the
Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”).

OPINION: What is required of your organization depends upon several factors,
such as whether your organization will charge an entrance fee or sell tickets to
enter the festival, whether the festival will be held on the licensed premises or an
area that is not licensed, whether the entities participating in the festival wish to
sell their products, and whether these entities have their own permits to sell or give
away alcohol.

Because you are considering a commercial undertaking in a highly regulated
industry, you are strongly encouraged to seek private counsel experienced in liquor
law.

Please be advised that limited wineries participating in the festival are not
permitted to sell their products at the event without first obtaining an Alcoholic
Cider, Wine and Food Exposition Permit from the PLCB. Wine and food
expositions are defined as “affairs held indoors or outdoors with the primary intent
of educating those in attendance of the availability, nature, and quality of
Pennsylvania-produced wines in conjunction with suitable food displays,
demonstrations and sales,” and may include other activities such as arts and crafts,
musical activities, cultural and agricultural exhibits, and similar activities. 47 P.S.
§ 5-505.2(a)(4). Further, be advised that it is the PLCB’s Bureau of Licensing
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(“Licensing™) which makes the decision as to whether an event meets the
definition of a “Wine and Food Exposition.”

These permits allow limited wineries to participate in wine and food expositions
off their licensed premises, to sell wine by the bottle, and to sell or give away
samples of up to one ounce. 47 P.S. § 5-505.2. Each permit can be used for only
up to thirty consecutive days and the total number of days for all of the special
permits cannot exceed one hundred days per calendar year.

Assuming that the event would qualify as a “Wine and Food Exposition” and each
winery obtained a permit, limited winery representatives must be located on an
unlicensed portion of your premises. Limited wineries would not be able to sell
their products on your licensed premises, unless you de-license that portion of your
premises. This can be accomplished by submitting a letter to Licensing that clearly
specifies the area to be de-licensed, including a map of the licensed premises that
denotes said area, and the dates and times that the area should be delicensed.

Please be advised that unlike wine festivals, where limited wineries are permitted
to not only serve tastings of their products but can also sell their products pursuant
to wine exposition permits, there is no equivalent provision in the Liquor Code
regarding malt and brewed beverage manufacturers and beer festivals. However,
tastings may be conducted by sponsors upon licensed or unlicensed premises so
long as there is no charge to attend the festival. 40 Pa. Code § 13.211(a). Tasting
or tasting events arc defined in the PLCB’s Regulations as presentations of
alcoholic products to the public for the purpose of market research, disseminating
product information and education to the public as to quality and availability. 40
Pa. Code § 13.201. Tastings may be conducted by sponsors, which are defined as
“any licensed vendor, importer, distributor, importing distributor or manufacturer
or its agent or employee who is 21 years of age or older.”

Tastings may be conducted on licensed or unlicensed premises, and when
conducted by a sponsor are subject to the following conditions: (1) any products
used must be legally procured and registered, and the taxes thereon must be paid;
(2) there can be no purchase requirement associated with the tasting or tasting
event; and (3) no more than one standard size alcoholic beverage of each product
may be provided to each tasting participant. 40 Pa. Code § 13.211(b). PLCB
Regulations provide that a standard-sized alcoholic beverage is twelve fluid ounces
of malt or brewed beverage, four fluid ounces of wine (including fortified wine), or
one and one-half fluid ounces of spirits. 40 Pa, Code § 13.201.
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Please be further advised that pursuant to section 406(f) of the Liquor Code, holders
of restaurant licenses, and hotel licenses, may apply for and obtain an “off-premises
catering permit,” which allows the permittee to hold a “catered function” off its
licensed premises and on otherwise unlicensed premises. Sales of alcohol at such
catered functions are permitted and can be by the glass, open bottle or other
container, for consumption on the catered premises; however, no sales for take-out
are permitted. 47 P.S. § 4-406(f). A “catered function” is defined as “the
furnishing of food prepared on the premises or brought onto the premises already
prepared in conjunction with alcoholic beverages for the accommodation of a
person or an identifiable group of people, not the general public, who made
arrangements for the function at least thirty days in advance.” 47 P.S. §1-102.

If your organization intends to charge an entrance fee or sell tickets to enter the
festival, another option, though remote, may be for your organization to obtain a
special occasion permit (“SOP”). An SOP is a temporary permit that allows the
holder to sell alcohol as a means of raising funds for its organization. 47 P.S. § 4-
408.4(m). However, only certain “eligible entities,” as defined in section 102 of
the Liquor Code, 47 P.S. § 1-102, may apply for and obtain an SOP, which
authorizes the holder thercof to sell liquor and/or malt or brewed beverages to
persons of legal drinking age for consumption on or off the licensed premises on

any day for which the SOP is issued. 47 P.S. § 4-408.4(k).

A determination as to whether a particular organization qualifies for an SOP is
made by Licensing upon receipt of an application for an SOP. In order to view a
list of the entities which are eligible to obtain an SOP, please visit the PLCB’s
website at www.lcb.state.pa.us, and select “PA Liquor Code” under the heading
“Legal.” Then, under “Title 47 P.S. Liquor,” select “Chapter 1. Liquor Code,”
followed by “Atticle I. Preliminary Provisions.” From that point, select “§ 1-102
Definitions,” and then scroll down until you find the term “Eligible Entity.”

An SOP is a temporary permit that is to be used as a means of raising funds for the
holder, but can be used in conjunction with activities or events involving other
entities. 47 P.S. § 4-408.4(m). An SOP generally cannot be obtained for premises
already licensed by the PLCB because the PLCB will not dual license a location
absent specific statutory authority; however, if the premises which is currently
licensed is de-licensed for the day or days of the event, an SOP could be used at
such premises.
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SOPs are also generally issued for a period of not more than six consecutive or
nonconsecutive days during a calendar year. 47 P.S. § 4-408.4(i). The holder of
an SOP may sell alcoholic beverages for consumption on or off the licensed
premises during the hours of 7:00 a.m. until 2:00 a.m. of the following day. 47
P.S. § 4-408.4(k). The holder of an SOP is also required to give the local police
department, or the Pennsylvania State Police if there is no local police department,
written notice at least forty-eight hours prior to each use of the special occasion
permit. 47 P.S. § 4-408.4(j).

Finally, it should be noted that licensees are strictly liable for violations of the
Liquor Code and its attendant laws and regulations that occur on the licensed
premises. Pennsylvania Liquor Control Board v. TLK, Inc., 544 A.2d 931 (Pa.
1988). Licensees are specifically prohibited by the Liquor Code from selling,
furnishing and/or giving alcohol, and from permitting the sale, furnishing or giving
of alcohol, to minors or visibly intoxicated persons. 47 P.S. § 4-493(1).

Should you have any further questions regarding this matter, the Liquor Code, or
the PLCB’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office.

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION
DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR
OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO
ITS ISSUANCE. THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS
BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND
REGULATIONS. THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS
BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE
PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.

Sincerely,

"RODRIGU J. DIAZ
CHIEF COUNSEL

cc:  Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement
Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs
Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing
Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing
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