
 

 

 

 

May 5, 2016           

 

Paul Waliczek 

VIA E-MAIL  
  

          RE:  Beer and Pizza Promotion for Bowling League 

 

Dear Mr. Waliczek: 

  

ISSUE:  This is in response to your e-mail of March 24, 2016, wherein you advise 

that you would like to hold and promote a summer bowling league at your licensed 

establishment where each bowler would receive pizza and one beverage of their 

choosing (beer or soda).   You want to use a pizza shop to deliver flyers advertising 

the league to its customers, and in return, you would then purchase the pizzas for 

league participants from the pizza shop.  You ask if this is permissible and, if so, 

what the mandatory verbiage for the flyer would be.   

 

You advise that you understand the age requirements for patrons choosing soda 

versus beer.  You ask further if this arrangement poses a conflict with the pizza 

shop if the pizza shop holds a liquor license of its own, or alternatively, if you 

would have to set up the arrangement with a pizza shop that does not hold a liquor 

license.  Finally, you ask if it would be helpful for you to send a draft of your 

proposed flyer to this office for assessment of its legality. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Wilkes-

Barre Lanes, Inc. of Wilkes Barre, Pennsylvania, holds Restaurant Liquor License 

No. R-11044 (LID 24012) for its premises located at 470 Stanton Street, Wilkes 

Barre, Pennsylvania.   

 

OPINION:  As a preliminary matter, the bowling league you propose appears to 

comport with the Liquor Code and the PLCB’s Regulations which are set forth in 

sections 5.30 and 5.32(e). 40 Pa. Code §§ 5.30 and 5.32(e). An explanation of the 

PLCB’s Regulations on this issue is available on the PLCB’s website, 

www.lcb.state.pa.us, by placing your cursor over “Legal,” selecting the link for 

“Advisory Notices,” and then selecting the link for Advisory Notice 14.  Generally, 

restaurant licensees may not hold on their licensed premises an event, tournament or 

http://www.lcb.state.pa.us/
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contest or advertise or offer an award or permit the award on the licensed premises of 

trophies, prizes or premiums for any purpose. 40 Pa. Code § 5.32. As you are likely 

aware, one such exception allows restaurant liquor licensees to permit bowling 

tournaments or bowling contests in bowling alleys immediately adjacent to the 

licensed premises, as well as contests by groups constituting a league.  Id.   

 

Even if an event, tournament or contest is lawfully conducted under one of the 

exceptions set forth in section 5.32, several additional rules apply: 

(1)  There may not be lewd, immoral or improper conduct by the 

licensee, its servants, agents, employees, patrons or event, contest or 

tournament participants.  

(2)  There may not be unlawful gambling directly or indirectly 

associated with an activity on the licensed premises. A licensee will 

be held strictly liable for unlawful gambling on the licensed premises.  

(3)  There may not be an event, contest or tournament which involves 

the consumption of alcoholic beverages by an event, tournament or 

contest participant.  

(4)  The price of a ticket or evidence of admission to an event, 

tournament or contest may not include a charge or assessment for 

alcoholic beverages or entitle the holder thereof to receive an 

alcoholic beverage anywhere on the licensed premises except for 

alcoholic beverages included in a meal package offering as 

provided for in Chapter 13 (relating to promotion).  

(5)  A licensee or sponsoring charity may advertise an event, 

tournament or contest.  

(6)  Hotel, restaurant, club, privately-owned public golf course, 

privately-owned private golf course, municipal golf course, brew pub 

and malt beverage eating place licensees, as well as governing bodies 

of professional golf, skiing, tennis, bowling, pocket billiards and 

nonlicensee sponsors as provided in subsection (e) may award prizes 

to contestants or participants of events, tournaments or contests.  
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(7)  The total value of all prizes for any given event, tournament or 

contest may not exceed $1,000. The total value of all prizes awarded 

in any 7-day period may not exceed $25,000. An event, tournament or 

contest conducted under the authority of the Local Option Small 

Games of Chance Act (10 P. S. § §  328.101—328.707) or the Bingo 

Law (10 P. S. § §  301—308.1) is subject to the prize limits in these 

acts.  

(8)  Golf, skiing, tennis, pocket billiards or bowling events, 

tournaments, contests and events sanctioned by the State Athletic 

Commission are exempted from the prize value restrictions in this 

section.  

(9)  Licensees shall maintain on the licensed premises for 2 years, 

from the date of the event, an itemized list of all prizes for each event, 

tournament, contest indicating each prize, its value and the name and 

address of the recipient.  

40 Pa. Code § 5.32 (emphasis added).  Based upon the foregoing, you would not be 

permitted to include alcoholic beverages as part of a patron’s participation in the 

bowling league.  Although paragraph 4 of section 5.32 (emphasized above) specifies 

an exception for “meal packages,” this exception is no longer provided for in the 

Liquor Code, and therefore, is no longer applicable to this regulation.   

 

You may, however, discount alcoholic beverages during the bowling league, so long 

as the discounting practices are in conformity with the Liquor Code and PLCB 

Regulations.  Information on discount pricing can be found via the PLCB’s website 

at www.lcb.state.pa.us, by going to the “Legal” tab, then “Advisory Notices,” then 

“Advisory Notice No. 16 – Discount Pricing Policies.”   

 
Regarding your inquiry concerning advertisements, in Pennsylvania, the 

advertisement of alcoholic beverages is generally governed by section 498 of the 

Liquor Code. 47 P.S. § 4-498.  Pursuant to section 498, manufacturers, wholesalers, 

retailers and shippers, whether from outside or inside the Commonwealth, and any 

licensees are permitted to advertise their products and prices in Pennsylvania.  47 P.S. 

§ 4-498(a).  Any advertisement of price may not contain:  “[a]ny statement that is 

false, deceptive, or misleading;” “[a]ny statement that is disparaging of the products 

of a competitor;” or “[a]ny statement referring to monetary comparison between 

brands.”  47 P.S. § 4-498(b).  Prices that are advertised or displayed on licensed 

http://www.lcb.state.pa.us/
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premises must be the prices that are in effect at the time of the advertisement or 

display.  47 P.S. § 4-498(c).   
  

     Moreover, for all alcoholic beverage and malt beverage advertising, the following 

conditions apply: 
  

1.    The entity responsible for the advertisement must be clearly 

identified in the advertisement.  

2.    No licensee may distribute, by mail, personally or through 

servants, agents or employees, price lists, circulars or handbills 

off the license premises to the general public as a means of 
advertising liquor, wine or malt or brewed beverages.  

3.    No print advertisement of alcoholic beverages of any type shall be 

permitted within three hundred feet of any church, school or public 

playground.  This prohibition shall not preclude any point of sale 

advertisement, menus or other print advertisement regarding 

alcoholic beverages inside the licensed premises. 

4.    The use in any advertisement of alcoholic beverages of any subject 

matter, language or slogan directed to minors to promote 

consumption of alcoholic beverages is prohibited.  Nothing . . . shall 

be deemed to restrict or prohibit any advertisement of alcoholic 

beverages to those persons of legal drinking age. 

5.   No advertisement shall be permitted, either directly or indirectly, in 

any booklet, program book, yearbook, magazine, newspaper, 

periodical, brochure, circular or other similar publication published 

by, for or on behalf of any educational institution. 

6.     No advertisement that is obscene shall be permitted; and 

7.    Advertisement of alcoholic beverages and malt and brewed beverages 

shall not be inconsistent with the spirit of safety or safe driving 

programs. 
  

     47 P.S. § 4-498(e)-(f) (emphasis added).  The term “advertisement” is defined as “any 

advertising of alcoholic beverages through the medium of radio broadcast, television 

broadcast, newspapers, periodicals or other publication, outdoor advertisement, any 

form of electronic transmission or any other printed or graphic matter, including 

booklets, flyers or cards, or on the product label or attachment itself.” 47 P.S. § 4-

498(g).   
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 Therefore, your proposal, whereby another entity would distribute flyers for your 

bowling league, is problematic for two reasons:  first, under section 5.32(e)(5) of the 

PLCB’s Regulations, as set forth above, only the licensee or sponsoring charity can 

advertise a tournament being held on the licensee’s premises; and second, pursuant to 

section 4-498 of the Liquor Code, alcoholic beverages cannot be advertised by a 

licensee via handouts distributed off the licensed premises.  Thus, your inquiries 

concerning use of a pizza shop, licensed or unlicensed, are moot. 
  

Finally, please be advised that the information concerning advertisements discussed 

herein is also available on the PLCB’s website, identified above, by placing your 

cursor over “Legal,” selecting the link for “Advisory Notices,” and then selecting the 

links for “Advisory Notice No. 10 – Trade Practices” and “Advisory No. 15 – 

Advertising of Alcoholic Beverages in Pennsylvania.” 
 

Please do not hesitate to contact this office if you have any additional questions. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.  

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:      Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

          Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

          Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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