
 

 

 

 

May 24, 2016 

 

Olivia Ponce 

VIA E-MAIL 

 

 RE:   Off-Premises Sale of Wine    

 

Dear Ms. Ponce: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated April 4, 2016, wherein you 

indicate that you represent a client who currently holds several restaurant liquor 

licenses.  You explain that your client is exploring the idea of selling bottles of 

wine to customers and employees who place a monthly order with the restaurant.  

You further explain that upon receiving the orders, the restaurant licensee will 

place an order with the vendor who will deliver the wine to the restaurant.  

Customers and employees will then pick up their orders at the restaurant on the 

designated day and time.     

  

OPINION:  Be advised that the sale of wine for off-premises consumption by retail 

licensees is generally prohibited.  Section 406(e)(1) of the Liquor Code provides a 

limited exception that:  

  

the holder of a hotel license or a restaurant license may allow persons 

who have purchased, but only partially consumed, a bottle of wine on 

the premises to remove the bottle from the premises, so long as the 

bottle was purchased in conjunction with a meal which was consumed 

on the premises and so long as the bottle is resealed. 

  

47 P.S. § 4-406(e)(1).  The intent of this section is to give a consumer who has 

already purchased the wine in question the option of taking the remaining wine 

with him or her, rather than having the consumer attempt to quickly drink all of the 

remaining wine prior to leaving the premises and driving home.   

 

Your client’s proposal would obviate the intent of section 406(e)(1), which is to 

provide retail licensees with a very limited exception to the general prohibition of 

the sale of wine by retail licensees for off-premises consumption.  Thus, your client 

cannot sell wine for off-premises consumption in the manner proposed.  The only 
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off-premises sales of wine that could be conducted by your client are partially 

consumed bottles as discussed above.    

 

Nevertheless, be advised that patrons could consume the entire bottle of wine on 

the licensed premises.  However, sale of the wine must be in accordance with the 

PLCB’s discount pricing practices which are found in section 406(g) of the Liquor 

Code and section 13.102 of the PLCB’s Regulations.  47 P.S. § 4-406(g); 40 Pa. 

Code § 13.102; see also PLCB Advisory Notice No. 16 (Amended).  Further, be 

advised that section 493(1) of the Liquor Code prohibits licensees, or their 

servants, agents, or employees, from providing alcohol to someone who is visibly 

intoxicated.  47 P.S. § 4-493(1). 

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

 

    
 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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