
 

 

 

May 25, 2016 

 

Aaron Zeamer, Esquire 

VIA E-MAIL 
 

 RE:  Continuing Care Community Questions 

 

Dear Mr. Zeamer: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated April 4, 2016, wherein you 

advise that you represent Willow Valley Communities (“Willow Valley”), which 

holds a Continuing Care Retirement Community Restaurant (“CRR”) Liquor 

License.  You indicate that you are aware of the provisions of the Liquor Code that 

govern CRR licenses, which are restaurant liquor licenses subject to the additional 

restrictions and privileges set forth in section 414(b) of the Liquor Code.  47 P.S. § 

4-414(b).  Specifically, you understand that one such restriction limits the sale of 

alcoholic beverages by a CRR licensee to residents of the retirement community and 

their guests. 

 

You advise that Willow Valley’s property includes a cultural center that is used for 

various events for residents of Willow Valley and, occasionally, for non-residents, 

with the prior approval of Willow Valley.  You note that the cultural center, although 

part of the retirement community, is not part of the licensed portion of the premises. 

 

You ask if Willow Valley could obtain an off-premises catering permit (“OPCP”) 

for its use at the cultural center.  If so, you ask if the OPCP would allow Willow 

Valley to cater and serve alcohol to outside and unaffiliated organizations that use 

the cultural center for events.  For purposes of your inquiry, it is to be assumed that 

the attendees of the events at the cultural center are not residents of Willow Valley 

or their guests. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Willow 

Valley Communities holds Continuing Care Retirement Community Restaurant 

Liquor License No. CRR-41 (LID 69373) for the premises located at 10 Providence 

Park Drive, Lancaster, Pennsylvania. 
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OPINION:  As a preliminary matter, a license or permit is required to sell alcohol in 

Pennsylvania.  “Sale” or “sell” is defined broadly and includes any transfer for a 

consideration.  47 P.S. § 1-102.  For purposes of this response, it is assumed that the 

service of alcohol in your inquiry would constitute a sale, in that the outside 

unaffiliated groups would be providing some consideration for such service, whether 

directly or indirectly. 

 

As you seem to be aware, pursuant to section 406(f) of the Liquor Code, a holder of 

a restaurant liquor license or a hotel liquor license may apply for and obtain an 

OPCP, which allows the permittee to hold a “catered function” off its licensed 

premises and on otherwise unlicensed premises.  Sales of alcohol at such catered 

functions are permitted and can be by the glass, open bottle, or other container, for 

consumption on the catered premises.  47 P.S. § 4-406(f); see also § 4-442(f). 

 

As you indicated, although CRR licenses are considered restaurant liquor licenses, 

they are subject to additional restrictions and privileges, as set forth in section 414(b) 

of the Liquor Code.  47 P.S. § 4-414(b).  Liquor and malt beverages may be sold by 

a CRR licensee in unlicensed rooms on its property that are lived in or used by its 

residents; however, under section 414(b)(4), CRR licensees may only sell alcohol to 

residents of the continuing care retirement community and the guests of residents, 

“in conjunction with the normal, regularly scheduled dining, entertainment or social 

activities of the continuing care retirement community.”  47 P.S. § 4-414(b)(4) 

(emphasis added). 

 

Therefore, because section 414(b)(4) expressly limits CRR licensees to selling 

alcoholic beverages only to residents and guests of residents, Willow Valley would 

not be eligible for an OPCP to sell alcohol to outside and unaffiliated groups, as it is 

not permitted to sell alcohol to anyone who is not a resident or guest of a resident, 

under any circumstance.  Please note that as a CRR licensee, Willow Valley can, 

however, sell alcohol in its unlicensed cultural center to its residents and their guests 

as part of a regularly scheduled dining, entertainment, or social activity of the 

retirement community, and would not require an OPCP to do so.  Willow Valley is 

eligible for an OPCP for other events held off of the licensed premises, provided that 

the event’s attendees are limited to residents and their guests and all other provisions 

of section 406(f) are followed. 

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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