
 

 

 

 

May 31, 2016 

 

Gordon Boe 

Lansdale VFW Canteen Manager 

VIA E-MAIL: 
 

 Re: RAMP Signage 

 

Dear Mr. Boe: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of April 13, 2016, wherein you advised 

that your club has posted, on the club walls, four signs pursuant to the requirements 

of the Responsible Alcohol Management Program (“RAMP”).  You note, however, 

that your canteen also has a monitor that displays announcements, important 

messages and the like.  You advise that the images on the monitor rotate every thirty 

to sixty seconds and can be read by all patrons in the canteen.  You ask if posting 

the RAMP signs exclusively on the monitor, and removing the hardcopy signs from 

the walls, will satisfy the signage posting requirements for RAMP certification.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that the 

Lansdale Veterans of Foreign Wars, Post 32 Canteen/Home Association Inc., holds 

Catering Club Liquor License No. CC-2696 (LID 3326) for the premises located at 

805 West Second Street, Lansdale, Pennsylvania.  

 

OPINION:  Section 471.1 of the Liquor Code provides for voluntary RAMP 

certification with incentives for licensees who participate in the program.  47 P.S. § 

4-471.1.  The program consists of five parts: new employee orientation, alcohol 

beverage server training, manager/owner training, the posting of responsible alcohol 

service signage and certification compliance inspection by a representative of the 

PLCB’s Bureau of Alcohol Education.  The signs are provided by the PLCB and 

must be prominently displayed so as to be readily observed by patrons.   

 

Section 5.261 of the PLCB’s Regulations allows a licensee to use its own signs, 

“provided that they are equivalent in size and content to the Board’s signs.”  40 Pa. 

Code § 5.261.  The PLCB’s Regulation requires that the design of the sign must 

allow for the sign to be legible from a distance of ten feet.  Id.  Furthermore, the sign 
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must be located where patrons will easily see it.  Id.  Finally, the licensee is 

responsible for not only the posting but also the maintenance of the sign.  Id.   

 

Having the sign information displayed only on the monitor would not be sufficient 

to meet the RAMP requirements, since only one sign could be displayed at a time.  

If other information is displayed on the monitor, then there would be times that none 

of the RAMP signage would be displayed.  It is recommended that you keep the four 

RAMP signs posted on the club’s walls. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Leslie Coombe, Director, Bureau of Alcohol Education 

Lori Rizzo, Chief, RAMP Division 
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