
 

 

 

 

July 1, 2016      

                 

Charles H. Rieck, IV, Esquire 

Blakinger Thomas 

28 Penn Square 

Lancaster, Pa 17603 

VIA E-MAIL   

  

           RE:  Brewery Questions 
  

Dear Mr. Rieck: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail of April 25, 2016, wherein you advise 

you represent an unnamed corporation which holds several brewery (“G”) licenses 

issued by the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”).  You further advise 

that each of your client’s G licenses has an adjacent brewery pub (“GP”).  You state 

that malt or brewed beverages (“beer”) is commonly transferred from the G licensee 

to the respective GP1.  You pose a myriad of questions which will be addressed 

below. 

 

OPINION:   

 

Your questions and the responses thereto are as follows: 

 

1) What exact volume of beer must be produced by the G to satisfy the “some 

quantity” requirement in order to continue to operate the GP? 

 

A GP license allows the holder of a G license to operate a restaurant or brew pub 

within or immediately adjacent to the G’s premises.  47 P.S. § 4-446.  It allows sales 

for on-premises consumption of the beer produced and owned by the G, and sales 

for off-premises consumption of its products.  Section 446(a)(4) of the Liquor Code 

requires that the G produce at least two hundred fifty barrels of malt or brewed 

                         
1 In your e-mail, you advise that PLCB Advisory Opinion 15-048 stands for the proposition that G and GPs under 

“common control” may transfer beer amongst themselves.  The Advisory Opinion you mention, however, may not be 

as broad as you interpret it.  A.O. 15-048 dealt with a request to operate a GP at an off-site location from its 

corresponding G.  The licensee was advised that its proposal was not permissible.   
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beverage per year in order to also hold a retail license in connection with the G.  47 

P.S. § 4-446(a)(4).  Further, section 492(1) of the Liquor Code allows a person to 

brew up to 200 gallons a year before needing a license.  47 P.S. § 4-492(1).  

Therefore, the PLCB’s Bureau of Licensing (“Licensing”) would expect a “G” 

licensee to produce at least two hundred gallons a year in order told a “GP” and two 

hundred fifty barrels a year if it acquires a retail license. 

 

2) Must the beer be produced in its entirety at each brewery, or may the GP 

receive non-fermented malt extract liquid from a G and then finish the 

product in order to satisfy the production requirement? 

 

No, the malt extract liquid is not sufficient.  Sales of alcoholic beverages at the 

brewery pub premises are limited to sales of malt or brewed beverages produced at 

and owned by the G adjacent to it or a G which is under common control with the 

GP.  40 Pa. Code § 3.92.   “Malt or Brewed Beverages” is defined in section 102 

of the Liquor Code, 47 P.S. § 1-102 as, “…any beer, lager beer, ale, porter or similar 

fermented malt beverage containing one-half of one per centum or more of alcohol 

by volume, by whatever name such beverage may be called, and shall mean alcoholic 

cider.”  Malt extract liquid is not in the definition of “malt or brewed beverages.”  

Further, a GP license does not authorize the manufacturing of malt or brewed 

beverages. 

 

3) Would the production of non-fermented malt extract liquor satisfy the 

“some quantity” requirement of the transferor brewery? 

 

See answer #2. 

 

4) May a G fulfill the “some quantity” requirement by solely testing the 

production of various types of beer even if the beer will not be offered for 

sale at the adjacent GP? 

 

It is unclear what your question is here.  As mentioned above, a GP may only sell 

beer produced by its G.  A G licensee is free to produce beer it does not wish to sell 

at its GP for on-premises consumption at that location, as long as it meets the 

requirements set forth in the PLCB’s regulations for on-premises consumption at a 

brewery.   

 

5) Is there any requirement that a GP offer for sale beer produced at G so long 

as the adjacent G is producing “some quantity of malt or brewed 

beverages?” 
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See answer #4.  In addition please be advised that a GP can only sell beer made by 

a G held by the same legal entity.   

 

6) Is there any prohibition against one of the remote commonly controlled Gs 

maintaining all centralized records of all G and GP operations and sales? 

 

Yes.  A licensee is required to maintain, on its licensed premises, business records 

for the most recent six months, and may only remove those records from the licensed 

premises for “a lawful business purpose,” and must return those records after such 

business has been concluded. 47 P.S. § 4-493(12). A licensee may maintain records 

off the licensed premises that are between six months and two years old, provided 

that such records are returned to the licensed premises within twenty-four hours of 

a request by the PLCB or the Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control 

Enforcement. Id. 

 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 

 

Sincerely, 

  

 
 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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