
 

 

 

June 3, 2016 

 

Dale Edward Caya, Esquire 

Grim, Biehn & Thatcher 

VIA E-MAIL  
  

RE:  Third Party Vendor Biergarten Operation 

 

Dear Mr. Caya: 

  

ISSUE:  This is in response to your letter sent via e-mail on April 28, 2016, wherein you 

advise that you represent Vereinigung Erzgebirge, Inc., a German-American club holding 

a catering club liquor license.  You explain that your client has received a proposal from a 

third-party vendor to manage and operate a “biergarten” on the club property.  Your letter 

provides certain provisions of the proposed agreement for this office to review, and you 

request an advisory opinion as to whether the terms are compliant with the Liquor Code 

and the Pennsylvania Liquor Control Board’s (“PLCB”) Regulations. 

 

Records of the PLCB indicate that Vereinigung Erzgebirge holds Catering Club Liquor 

License No. CC-1300 (LID 3120) for its premises located at 130 Davisville Road, 

Warminster, Pennsylvania.   

 

OPINION:  The proposed agreement would not be permissible under the Liquor Code and 

the PLCB’s Regulations.   

 

First, a licensee may not permit other persons to operate another business on the licensed 

premises, nor may a licensed premises have “an inside passage or communication to or 

with any business conducted by the licensee or other persons except as approved by the 

Board.”  40 Pa. Code §§ 3.52(a), (b).  Further, a licensee may not conduct another business 

on the licensed premises without Board approval.  40 Pa. Code § 3.52(c). 

 

Since the agreement references food and beer sales being conducted by the third-party 

vendor within the proposed biergarten, it is assumed that the biergarten would be located 

on the club’s licensed premises, which would be a violation of section 3.52(a). 

 

Additionally, the provision regarding food and alcohol sales raises an issue under section 

468 of the Liquor Code.  Section 468 provides that licenses are not assignable.  47 P.S. § 

4-468(a)(1).  In other words, no one but the named licensee may sell alcoholic beverages 

under the authority given by a license. 
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Therefore, the third-party vendor, through its employees, would not be permitted to sell 

alcohol at the proposed biergarten under your client’s license.  Although licensed clubs, 

such as your client, may designate a concessionaire to sell food at the club premises and to 

collect and receive the profits, such concessionaires are prohibited from selling or even 

handling liquor or malt or brewed beverages.  40 Pa. Code § 5.82.   

 

If the desired arrangement is for the third-party vendor’s employees to fully operate the 

proposed biergarten, it may be permissible if done through a Board-approved management 

contract.  The Liquor Code defines a “management company” as “any entity employed or 

otherwise contracted by a licensee to operate, manage or supervise all or part of the 

operation of the licensed premises.”  47 P.S. § 1-102.  The PLCB’s Regulations define 

“management contract” as an “agreement between a licensee and a management company 

to operate, manage or supervise all or part of the operation of the licensed premises.”  40 

Pa. Code § 3.1. Please further note the following information regarding management 

contracts: 

a) A licensee may contract with another person to manage its licensed 

premises. 

b) A management contract must reserve to the licensee the capability to 

direct its own business. 

c) A management contract must be in writing, and a copy shall be 

maintained on the licensed premises where it shall be available for 

inspection by the Board. 

d) A management contract may not give a pecuniary interest to a 

management company. 

40 Pa. Code § 3.141.   

 

The Liquor Code also prohibits anyone other than the named licensee from having a 

pecuniary interest in a licensed business.  47 P.S. § 4-404. Section 1.1 of the PLCB’s 

Regulations defines “pecuniary interest” as: 

An interest that sounds in the attributes of proprietorship.  There is a 

rebuttable presumption of a pecuniary interest when a person receives 10% 

or more of the proceeds of the licensed business or when control is exercised 

by one or more of the following: 

i. Employing a majority of the employees of the licensee.  

ii. Independently making day-to-day decisions about the operation of the 

business. 
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iii. Having final authority to decide how the licensed business is 

conducted. 

40 Pa. Code § 1.1; See also Appeal of E-J Westside Inn Corp., 449 A.2d 93 (Pa. Cmwlth. 

1982). 

 

Please note that only the Board has the authority to approve a management agreement, 

which means that you will ultimately need to submit any finalized agreement to the PLCB’s 

Bureau of Licensing for review and submission to the Board.  40 Pa. Code § 3.143. 

 

If you have any additional questions regarding the Liquor Code or the PLCB’s Regulations, 

please do not hesitate to contact this office. 

  

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD.  

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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