
 

 

 

 

June 7, 2016 

 

Gilbert N. Lawrence 

VIA E-MAIL 

  

 RE:  Alcohol Service by Other Groups on Licensed Premises 

 

Dear Mr. Lawrence: 

 

ISSUE: Your e-mail of May 2, 2016 states that one of your sub-groups has requested 

the use of your grounds for a fundraising project in the form of a public fair.  One of 

the booth renters in question is a local winery that wants to give or sell samples of 

their products to promote their sales.  In addition, a home brew company wants to 

have a home brew tasting contest as a means of attracting customers for its sales.  

You inquire whether allowing either of these activities will put your license in 

jeopardy. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that West End 

Home Association holds Catering Club Liquor License No. CC-5733 (LID 4071) 

for use by it at premises located at P.O. Box 303, Gilbert, Pennsylvania. 

 

OPINION: A license or permit is required to sell alcoholic beverages in 

Pennsylvania.   

 

A catering club licensee may sell alcohol to groups of non-members at catered events 

held on the licensed premises.  47 P.S. § 4-401(b).  Catered events are those 

involving the furnishing of liquor or malt or brewed beverages, or both, to be served 

with food prepared on the premises, or brought onto the premises already prepared, 

for the accommodation of groups of non-members who are using the facilities at the 

club by prior arrangement made at least twenty-four hours in advance of the time of 

the function and which are paid for by the non-members.  40 Pa. Code § 5.83.  A 

licensee may not self-sponsor a catered event.  The catered event must be conducted 

by a third party, although the third party can be a member of the club. 

 

During a catered event, non-members may purchase alcoholic beverages and 

consume them anywhere on the licensed premises.  However, after the catered event 
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has ended, non-members are no longer permitted to purchase alcoholic beverages, 

although members may purchase alcoholic drinks for non-members.  Records must 

be kept showing the date and time catering arrangements were made, the name of 

the person or the organization making the arrangements, and the approximate 

number of persons to be accommodated.  40 Pa. Code § 5.83(b). 

 

In addition, a participating local winery could provide samples to attendees for no 

charge, but would need its own, separate authority if it wishes to sell its wines.  

Limited winery licensees may obtain a special permit to participate in alcoholic 

cider, wine and food expositions off the licensed premises.  Samples at such 

expositions may be sold or offered free of charge.  47 P.S. § 5-505.2(a)(4).  

 

“Alcoholic cider, wine and food expositions” are defined as affairs held indoors or 

outdoors with the intent of promoting Pennsylvania products by educating those in 

attendance of the availability, nature and quality of Pennsylvania-produced alcoholic 

ciders and wines in conjunction with suitable food displays, demonstrations and 

sales.  They may also include activities other than alcoholic cider, wine and food 

displays, including arts and crafts, musical activities, cultural exhibits, agricultural 

exhibits and farmers markets. 

 

It is not clear what is indicated by your reference to a “home brew company” that 

wants to have a home brew tasting contest as a means of attracting customers for 

their sales.  Section 492(1) of the Liquor Code permits a person to produce up to two 

hundred gallons per calendar year of malt or brewed beverages without a license, as 

long as such beverages are not produced for sale.  Even though the beverages cannot 

be sold or offered for sale, they can be used at organized affairs, exhibitions, 

competitions, contests, tastings, or judging’s.  47 P.S. § 4-492(1).  Such malt or 

brewed beverages must be brewed in the Commonwealth of Pennsylvania.  

 

Licensees are strictly liable for service to minors and visibly intoxicated persons on 

their licensed premises, 47 P.S. § 4-493(1), and, depending on the factual 

circumstances, may be liable for other misconduct occurring on or off the premises, 

even when outside entities are involved.  Accordingly, your license may be put in 

jeopardy if the home brew company and/or local winery operates in an unlawful 

manner. 

 

Club licensees, including catering club licensees, must adhere to their constitution 

and bylaws.  40 Pa. Code § 5.81. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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