
 

 

 

June 15, 2016 

 

Ben Kishbaugh 

VIA E-MAIL 
 

RE:  Farmers’ Market Permit 

 

Dear Mr. Kishbaugh: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of April 28, 2016, wherein you state that 

you are a member of Big Hill Winery & Ciderworks, LLC, annotating the pertinent 

license information.  Your winery would like to utilize its farmers’ market permit to 

sell your hard ciders and alcoholic ciders (5.5% ABV and above) at an existing and 

privately-owned and -operated roadside farmers’ market.  Both the winery and the 

roadside market are certified to operate by the Pennsylvania Department of 

Agriculture; both produce “value-added agricultural commodities” that come 

directly from each of your respective farms.  You inquire if such a sale is permissible 

under your existing farmers’ market permit.  If it is permissible, you will submit the 

starting date of sales to the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”). 

 

Records of the PLCB indicate that Big Hill Winery & Ciderworks, LLC, holds 

Limited Winery License No. LK-403 (LID 69098) for use by it at 1365 Gablers 

Road, Gardners, Pennsylvania. 

 

OPINION:  The farmers’ market permit entitles the holder to participate in more 

than one farmers’ market at any given time and an unlimited number throughout the 

year and to sell, during the standard hours of operation of the farmers’ market, 

alcoholic cider or wine produced by the holder under the authority of the underlying 

limited winery license by the bottle or in case lots.  47 P.S. § 5-505 (4.1).  Since, 

under section 505.2 of the Liquor Code, limited winery licensees are permitted to 

produce and to sell specific products, you would be permitted to sell both wine and 

alcoholic cider products using your farmers’ market permit.  47 P.S. §§ 5-

505.2(a)(1), 5-505.(2)(a)(2).  Please note that without further clarification as to what 

products constitute “value-added agricultural commodities,” this office is unable to 

comment as to their sale. 
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Please be advised that the permit holder must provide written notice of the date, 

times, and location the permit is to be used to the Bureau of Liquor Control 

Enforcement (“BLCE”) at least two weeks prior to the event.  47 P.S. § 5-

505(a)(4.1). 

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

PLCB’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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