
 

 

 

June 20, 2016 

 

Crystal Hartz 

Wilsbach Distributors, Inc. 

905 Katie Court 

Harrisburg, PA 17109 

VIA E-MAIL 

 

 Re: Advertisement Over Grocery Cart Racks 

 

Dear Ms. Hartz: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated May 12, 2016, wherein you ask if it is 

permissible to advertise outside a grocery store in Pennsylvania that has been approved to 

sell alcohol for consumption on and off the premises.  You included photos that show 

canopies over grocery cart racks; the canopies bear logos of different types of beer that, 

presumably, are available for purchase inside the grocery store.  

 

Records of the PLCB indicate that Wilsbach Distributors Inc. holds Importing Distributor 

License No. ID-178 (LID 8492) for the premises at 905 Katie Court, Harrisburg, 

Pennsylvania.  

 

OPINION:  Section 13.51 of the Board’s Regulations prohibits licensees or manufacturers 

from contributing to or accepting from another licensee of a different class anything of 

value by means of advertisement for any purpose.  40 Pa. Code § 13.51.  However, an 

exception exists within section 493(24) of the Liquor Code and within section 13.52 of the 

Board’s Regulations for advertising novelties which include, but are not limited to, 

matches, disposable lighters, bottle or can openers, caps, shirts, recipe pamphlets, pens, 

corkscrews and ashtrays which bear advertising matter, and have a wholesale value of 

$15.00 dollars or less.  47 P.S. § 4-493(24); 40 Pa. Code §§ 13.51, 13.52; Board Advisory 

Notice No. 10 (6th Revision).  Please also be aware that section 493(17) of the Liquor Code 

makes it unlawful for any licensee to provide equipment or fixtures to another class of 

licensee.  47 P.S. § 4-493(17).  Therefore, t-shirts, key chains and other novelty items are 

permissible if the wholesale cost is $15.00 or less, contains advertising for the supplier, 

and provided that the items will not be used by the licensee or its employees as equipment 

during their shifts at the establishment. 
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Advertising banners for exterior use are considered to be advertising novelties by the Board 

if the banner conspicuously advertises a product sold by the licensee or the name of the 

manufacturer of products sold by the licensee and has a wholesale cost of $15.00 or less.  

Should the cost be greater than $15.00, please be advised that this office historically has 

approved cooperative advertising between beer manufacturers or distributors and retail 

licensees, so long as each party pays its proportional, fair-market-value share for the cost 

of the advertisement.  

 

Outside advertising banners must comply with the provisions of section 498 of the Liquor 

Code: 

 

1. The entity responsible for the advertisement must be clearly identified in 

the advertisement. 

2. No licensee may distribute, by mail, personally or through servants, agents 

or employees, price lists, circulars or handbills off the licensed premises to 

the general public as a means of advertising liquor, wine or malt or brewed 

beverages. 

3. No print advertisement of alcoholic beverages of any type shall be 

permitted within 300 feet of any church, school or public playground. This 

prohibition shall not preclude any point of sale advertisement, menus or 

other print advertisement regarding alcoholic beverages inside the licensed 

premises. 

4. The use in any advertisement of alcoholic beverages of any subject matter, 

language or slogan directed to minors to promote consumption of alcoholic 

beverages is prohibited. Nothing in this section shall be deemed to restrict 

or prohibit any advertisement of alcoholic beverages to those persons of 

legal drinking age. 

5. No advertisement shall be permitted, either directly or indirectly, in any 

booklet, program book, yearbook, magazine, newspaper, periodical, 

brochure, circular or other similar publication published by, for or on 

behalf of any educational institution. 

6. No advertisement that is obscene shall be permitted; and 

7. Advertisement of alcoholic beverages and malt and brewed beverages shall 

not be inconsistent with the spirit of safety or safe driving programs. 

 

47 P.S. § 4-498(e)-(f).  The canopies in the photos would be considered “outdoor 

advertisements,” but it is unclear from the photos if they comply with all of the 

requirements of section 498.  
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Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

PLCB’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

Ron Murphy, Product Management and Pricing Division 
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