
 

 
 

 

 

July 12, 2016 

 

Mitchell A. Maurer 

VIA E-MAIL 

 

RE:  Beer at Club Picnic 

 

Dear Mr. Maurer: 

 

ISSUE: Your e-mail of May 27, 2016 states that your organization is having its 

picnic at another VFW location with a separate picnic ground.  Because you believe 

that you cannot give away free beer, you inquire whether you should charge on the 

ticket the amount for every cup of beer.  You further inquire whether you may give 

tickets at the gate for a set price and instruct guests to put one ticket in a bowl for 

every cup of beer they tap.  Finally, you inquire whether your servers must tap the 

beer for the guests, and whether the beer may be listed on the picnic ticket. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Manheim 

V.F.W. Home Association holds Catering Club Liquor License No. CC-4794 (LID 

3742) for use by it at premises located at 149 South Charlotte Street, Manheim, 

Pennsylvania. 

 

OPINION: A license or permit is required to sell alcoholic beverages in 

Pennsylvania.  A club licensee may sell alcohol to members for consumption on the 

licensed premises, and may sell alcohol to groups of non-members at catered events 

held on the licensed premises.  47 P.S. §§ 4-401(b), 4-406.  There is no authority 

for a catering club licensee to sell alcohol off its licensed premises.   

 

“Sale” or “sell” is defined as any transfer of alcohol for a consideration.  47 P.S. § 

1-102.  This includes a fee, cover charge, or ticket which is necessary in order to 

obtain access to alcohol.  Therefore, if the provision of alcoholic beverages is 

conditioned upon the payment of a fee such as an admission charge, this could be 

considered a sale as defined by the Liquor Code.   

 

No license or permit is needed to charge a fee to attendees of an event if such fee 

specifically excludes the provision of alcohol.  However, there cannot be any 

payment or purchase required or associated with the offer of alcohol; otherwise, the 
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offeror could be charged with selling alcohol without a license in violation of section 

491(1) of the Liquor Code.  47 P.S. § 4-491(1).  To avoid such a charge, the alcohol 

must truly be free; it cannot be predicated upon the purchase of a meal, an admission 

ticket, donation or payment of any other fee, or offered only as part of a larger 

package of services for which payment is received.  Should any person, not a minor 

or visibly intoxicated, request alcohol without paying the fee or cover charge for 

items such as food and entertainment, he or she must be granted access to the alcohol 

on the same terms as persons who have paid a fee or cover charge.  Tips or donations 

could be accepted if made voluntarily, but may not be required. 

 

A veterans organization is among the eligible entities to obtain a Special Occasion 

Permit (“SOP”).  The holder of an SOP is authorized to sell liquor, including wine, 

and/or malt or brewed beverages to persons of legal age on any day for which the 

permit is issued, and in any municipality in which the electorate has approved the 

sale of liquor and/or malt or brewed beverages.  47 P.S. § 4-408.4.  This includes 

sales of any type of alcohol for consumption off the licensed premises.  SOPs are 

generally issued for a period of not more than six consecutive or non-consecutive 

days during a calendar year.  The SOP may be used for special events at which the 

permittee is raising funds for itself.  The holder of an SOP may sell alcoholic 

beverages during the hours of 7:00 a.m. until 2:00 a.m. of the following day.  An 

SOP may only be used for six days each year; legislation recently signed by the 

Governor increases this to six nonconsecutive or ten consecutive days, effective 

August 8, 2016. 

 

Nothing in the Liquor Code or the PLCB’s Regulations requires that servers must 

tap the beer for guests, nor prohibits listing beer on the picnic ticket or other printed 

material.  See 47 P.S. § 4-498, generally regulating the advertising of alcoholic 

beverages. 

 

Finally, note that club licensees, including catering club licensees, must adhere to 

their constitution and bylaws.  40 Pa. Code § 5.81. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  
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THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE 

SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA 

LIQUOR CONTROL BOARD. 
 

 

Sincerely, 
 

 
 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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