
 

 

 

July 5, 2016 

 

Dan Hoch 

Double Tree by Hilton 

701 Penn Street 

Reading, PA 19601 

VIA E-MAIL 

 

 Re:  Event on Rooftop of Parking Garage 

 

Dear Mr. Hoch: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mails dated June 16 and 17, 2016, wherein you ask 

about the possibility of catering an event on the roof of the parking garage adjacent to your 

licensed hotel.  The parking lot is owned by the City of Reading but the hotel has a lease 

to use the majority of the spaces and has permission to use the parking roof.  You explain 

that the lot is connected to the hotel lobby by elevators and stair towers, as well as exits 

through your property’s covered entrance way.  In addition, you explain that the parking 

garage is the same height as the hotel. 

 

A yoga group is interested in holding yoga sessions on the roof of the parking garage for 

one hour, followed by an hour of beer and wine.  These events are scheduled for July 13 

and 27, August 10 and 24, and September 14 and 28.  The yoga provider is charging a 

ticket for the event.  It is assumed that the ticket to the event will not give the participants 

any free alcohol.  You explain that there would be a cash bar on the rooftop of the garage 

with three or four bartenders, a couple of servers and some high top cocktail tables.  You 

ask if your hotel license extends to the roof of the parking garage. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Reading 

Hospitality LLC holds Hotel Liquor License No. H-6494 (LID 71990) for the premises at 

701 Penn Street, Reading, Pennsylvania. 

 

OPINION:  The holder of a hotel liquor license is authorized to sell liquor and malt or 

brewed beverages by the glass, open bottle or other container, and in any mixture, for 

consumption only in that part of the hotel habitually used for the serving of food to 

guests or patrons, and to guests in their private rooms in the hotel.  47 P.S. § 4-406(a)(1) 

(emphasis added).  Patrons may carry their beverages throughout the hotel property.  47 
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P.S. § 4-406(e).  Therefore, while you may not sell alcohol to patrons in any unlicensed 

areas, there is nothing that prohibits a patron from purchasing an alcoholic beverage on the 

licensed premises and transporting it to another area, such as a hospitality room, as long as 

the alcoholic beverages remain on the hotel property.  Because of the relationship and 

proximity of the hotel and the parking garage, the rooftop of the parking garage would still 

be considered hotel property. 

 

Thus, your hotel liquor license would not allow you to sell any alcohol on the rooftop of 

the parking garage, although guests could purchase drinks in the part of the hotel habitually 

used for serving food, and then carry the drinks to the rooftop.  In order to sell alcohol on 

the rooftop, you could apply for a temporary extension of the licensed premises to cover 

that area, or sell under the authority of an off premises catering permit (“OPCP”). 

 

With regard to obtaining a temporary extension, section 7.25 of the PLCB’s Regulations 

provides for the following procedure: 

 

(a) The Board has discretion to approve a temporary extension of licensed 

premises upon filing of an application accompanied by appropriate plans 

or surveys setting forth the metes and bounds, the names of the abutting 

streets and a plotting of the proximity of the principal licensed premises.  

(b) The application must describe the entire scope of business to be conducted 

at the temporarily extended licensed premises and include the specific 

dates and hours business will be conducted.  

(c) A nonrefundable fee of $220 must accompany an application for 

temporary extension of licensed premises.  

(d) The additional premises for which it is desired to temporarily extend a 

license shall be completely equipped for the carrying on of the type of 

business permitted under the license, but sales or storage of liquor or malt 

or brewed beverages may not take place in the temporarily extended 

premises until approval has been given by the Board.  

(e) Approval may be in the form of a new license, giving the additional 

address/location or a letter authorizing the use of the additional temporary 

premises extension.  Board approval or letter of authorization shall be 

maintained on the temporarily extended licensed premises.  

 

40 Pa. Code § 7.25.  Since time is of the essence, and there is no guarantee that the 

application would be approved, an extension of premises may not be the best solution for 

you. 
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Your best option may be to hold the event under the authority of an OPCP.  PLCB records 

indicate that your hotel has already applied for an OPCP for 2016.  Please note that there 

are a number of requirements associated with the OPCP. 

 

Sales of alcohol at such catered functions are permitted and can be by the glass, open bottle 

or other container, for consumption on the catered premises; no sales for take-out are 

permitted.  47 P.S. § 4-406(f).  A “catered function” is defined as “the furnishing of food 

prepared on the premises or brought onto the premises already prepared in conjunction 

with alcoholic beverages for the accommodation of a person or an identifiable group of 

people, not the general public, who made arrangements for the function at least thirty days 

in advance.”  47 P.S. §1-102. 

 

Additionally, as noted in section 406(f) of the Liquor Code (please note numbers 2 and 

10):  

 

(1) alcohol may be provided only during the days and hours that the license 

holder may otherwise sell alcohol;  

(2) all servers at the off premises catered function shall be in compliance 

with the responsible alcohol management provisions under section 

471.1;  

(3) each catered function shall last no longer than one day and not more 

than fifty catered functions may be held each calendar year by each 

license holder for use with a particular license;  

(4) a catered function shall not be held at a location that is already subject 

to the applicant's or another licensee's license;  

(5) a permit shall not be issued to an applicant whose license is in 

safekeeping;  

(6) a permit shall not be issued to a location that is subject to a pending 

objection by the director of the Bureau of Licensing or the board under 

section 470(a.1);  

(7) a permit shall not be issued to a location that is subject to a pending 

license suspension under section 471 or the one-year prohibition on the 

issuance or transfer of a license under section 471(b);  

(8) no alcohol may be taken from the permitted location by any patron, but 

the applicant may transport alcohol to and from its licensed premises to 

the proposed premises;  

(9) written notice of the catered function as enumerated in paragraph (10) 

shall be provided to the local police and the enforcement bureau at least 

seven days in advance of the event;  
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(10) written notice shall be provided to the board at least thirty days 

prior to a catered function.  Written notice must include the location 

of the function, time of the function, host of the function, general 

information regarding the guests expected at the function as well as any 

information the board shall from time to time prescribe.  The board 

may, in its discretion, accept notice in an electronic format.  The board 

may, in its discretion, waive the thirty-day notice period for a 

catered function if:  

(i) the applicant has previously conducted functions that meet the 

requirements of this act;  

(ii) the applicant is a licensee in good standing with the board;  

(iii) notification was received at least fourteen days prior to the 

catered function; and  

(iv) the applicant pays a late fee of one hundred dollars ($100);  

(11) the board shall, in its discretion, approve or disapprove a catered 

function if the applicant fails to provide timely notice of the catered 

function, does not intend to conduct a function that meets the 

requirements of this act or has previously conducted a function that did 

not meet the requirements of this act;  

(12) if a catered function is scheduled to occur on private property, the 

owner of that property is deemed to have submitted to the jurisdiction 

of the enforcement bureau, and the warrant required by section 

211(a)(2) of this act shall not be necessary for the enforcement bureau 

to enter and search the premises during the function or any activities 

related to the function;  

(13) no catered function may be held for more than five hours per day and 

must end by midnight;  

(14) neither the owner of the property nor the applicant may sell tickets to a 

catered function unless one of the following conditions is met:  

(i)  the applicant has contracted with an eligible entity for the 

function, and the function is being used to raise money for the 

eligible entity's organization;  

(ii)  the applicant has contracted with a nonprofit organization as 

defined under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code of 

1986 (Public Law 99-514, 26 U.S.C. § 501(c)(3)), for an event 

which has the sole purpose of raising funds for that nonprofit 

organization; or  
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(iii)  the applicant has contracted with an organization that holds tax 

exempt status under section 527 of the Internal Revenue Code of 

1986;  

(15) the catered function location shall be subject to section 493(34) of this 

act;  

(16)  catered functions may not be held in locations that are subject to a 

pending, protested transfer application;  

(17)  a permit may not be issued to a license holder whose license is subject 

to a pending objection by the director of the Bureau of Licensing or the 

board under section 470(a.1);  

(18)  a permit shall not be issued to a licensee for use in any location that is 

mobile; and  

(19)  a permit shall not be issued for use on any location used for parking at 

a sports event or concert event.  

 

47 P.S. § 4-406(f) (emphasis added, footnotes omitted).  Therefore, should you decide to 

use your OPCP for these events, and the event meets the requirement set forth above, you 

would need to pay a late fee for the second event, July 27, since you will be giving less 

than thirty days’ notice.  Please contact the PLCB’s Bureau of Licensing at 717-783-8250 

for guidance on registering your OPCP dates, or visit the PLCB’s website at 

www.lcb.state.pa.us and go to Licensing/Resources for Licensees/PLCB+. 

 

If your servers have not received training through the Responsible Alcohol Management 

Program (“RAMP”), information is available on the PLCB’s website under the Education 

link.  Both classroom and online training is available.  If you have any questions about 

RAMP training or whether your servers are RAMP trained, you may contact the RAMP 

Office at 717-772-1432. 

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

PLCB’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.   

 

 

 

http://www.lcb.state.pa.us/
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THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT 

TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR 

CONTROL BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

Ron Murphy, Product Management and Pricing Division 

 

LCB Advisory Opinion No. 16-241 


