
 

 

 

July 12, 2016 
 

Shawn 

Mad Mex North Hills 

VIA E-MAIL 
 

 RE:  Owner/Manager RAMP Training Requirement 
 

Dear Shawn: 
 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated June 15, 2016, wherein you ask if 

all restaurant managers are now required to complete the owner/manager training portion 

of the RAMP certification process.  It is assumed that you are referring to changes made 

to the RAMP program as part of the recently passed legislation known as Act 39 of 2016 

(“Act 39”). 
 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Luna Brothers 

Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-9634 (LID 35411) for the premises located 

at 7905 McKnight Road, Pittsburgh, Pennsylvania. 
 

OPINION:  By way of background information, Act 113 of 2011 (“Act 113”) made 

changes to numerous sections of the Liquor Code, including those dealing with RAMP.  

Specifically, Act 113 added subsection (g) to section 471.1 of the Liquor Code, which 

provides as follows: 
 

Unless successfully completed prior to appointment, a manager appointed by 

any restaurant, eating place retail dispenser, hotel, club, limited distillery 

licensee or distributor licensee shall be required to complete the 

manager/owner training under subsection (c) within one hundred eighty days 

of approval of appointment by the board. 
 

47 P.S. § 4-471.1(g).  This provision became effective on February 20, 2012.  Therefore, 

as of February 20, 2012, every manager appointed by a restaurant, eating place retail 

dispenser, hotel, club, limited distillery licensee, or distributor licensee is required to 

complete the owner/manager training portion of the RAMP certification within 180 days 

of being approved as manager by the PLCB.  The only way that a manager would be 

exempt from this requirement is if he/she had successfully completed the owner/manager 

RAMP training prior to being appointed as the current licensee’s manager. 
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Please be advised that on June 8, 2016, Governor Wolf signed into law Act 39, making 

various changes to the Liquor Code.  The changes made by Act 39 will be effective on 

August 8, 2016.  One such change is that all alcohol service personnel must complete 

RAMP server/seller training within six months of being hired by a licensee, unless the 

personnel had successfully completed the training prior to being hired.  Owner/manager 

training and server/seller training are distinct.  If a particular restaurant manager was not 

subject to the mandatory owner/manager training of Act 113, he or she may nonetheless 

be subject to the server/seller training requirement of Act 39, if he or she is considered 

“alcohol service personnel,” as that term is defined in section 102 of the Liquor Code: 
 

“Alcohol service personnel” shall mean any employe of a licensee such as a 

bartender, waiter or, in the case of a distributor or importing distributor, a 

salesperson whose primary responsibility includes the resale, furnishing or 

serving of liquor or malt or brewed beverages.  It shall also mean any employe, 

such as a doorperson, whose primary responsibility is to ascertain the age of 

individuals who are attempting to enter the licensed premises. 
 

47 P.S. § 1-102. 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 
 

Sincerely, 
 

 
 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 
 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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