
 

 

 

 

 

July 12, 2016 

 

Coty M. Edwards, Still Master 

Hidden Still Spirits 

VIA E-MAIL 
 

 RE:  New Brewery Requirements 

 

Dear Mr. Edwards: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated May 26, 2016, wherein you indicate 

that your distillery, Hidden Still Spirits, which is located in Lebanon, Pennsylvania, 

is considering obtaining a brewery (“G”) license.  You explain that the brewing will 

occur at the distillery premises.  You ask for information regarding the requirements 

for obtaining a G license and whether having an established distillery and restaurant 

will affect this.  Additionally, you note that you believe that you no longer need a 

brewery pub (“GP”) license, but ask if there are any additional types of licenses or 

bonds that you will need to obtain. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Hidden 

Still, Inc., (“Hidden Still”) holds Limited Distillery License No. AL-42 (LID 71037) 

for the premises located at 435 Willow Street, Lebanon, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Initially, be advised that section 438(c) of the Liquor Code generally 

prohibits the possession of more than one class of license.  You wish to possess both 

a limited distillery (“AL”) license and a G license, which are both manufacturing 

licenses.  There is nothing in the Liquor Code or the PLCB’s Regulations that 

prohibits an entity from holding multiple licenses, provided such licenses are of the 

same class.  47 P.S. § 4-438(c).  Therefore, you may hold multiple manufacturing 

licenses. 

 

However, be aware that the PLCB’s Bureau of Licensing (“Licensing”) will not 

typically dual-license a location, absent specific statutory authority.  Thus, only one 

license may be in effect at one time at any location. 
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The application for a G license is available through the PLCB’s website at 

www.lcb.state.pa.us.  Click on “Licensees,” then “Resources for Licensees,” then 

“PLCB+,” and follow the directions therein. 

 

Regarding your belief that you no longer need a GP license, be advised that as a 

result of a change in the PLCB’s Regulations effective May 30, 2015, a G license 

holder is permitted to sell its own beer for on-premises consumption, even without 

an active GP license.  40 Pa. Code § 3.93.  To sell its beer for on-premises 

consumption without a GP license, the G licensee must have seating for at least ten 

patrons and must make food available for each patron.  The food shall be, at a 

minimum, potato chips, pretzels, and other similar foods.  40 Pa. Code § 3.93(c)(4).  

A G licensee is free to offer more food items than the minimum listed in the 

regulation.  A G licensee may only serve beer for on-premises consumption between 

10:00 a.m. and midnight.  Provided that you meet the above requirements, you would 

be permitted to sell your beer for on-premises consumption without obtaining a GP 

license. 

 

However, be advised that if you wish to serve wine or liquor in addition to beer, you 

will need to obtain a GP license (which permits the sale, for on-premises 

consumption, of wine manufactured by the holder of a limited winery license, in 

addition to the beer produced by the GP’s brewery) or a retail license, such as a 

restaurant liquor or hotel liquor license (which permit the sale, for on-premises 

consumption, of all kinds of beer as well as wine and liquor).  Unlike G licensees, 

holders of GP licenses can also apply for Off-Premises Catering Permits, and GP 

licensees are permitted to sell beer and wine daily between 7:00 a.m. and 2:00 a.m. 

the following day, except Sundays, unless a Sunday Sales Permit is held. 

 

Please be further advised that Act 39 of 2016 (“the Act”), which goes into effect on 

August 8, 2016, permits G licensees with a GP license to also sell liquor produced 

by a limited distillery for on-premises consumption.  47 P.S. § 4-446(a)(2).  The Act 

also permits holders of AL licenses to sell wine and malt or brewed beverages for 

on-premises consumption, provided that the wine and malt or brewed beverages are 

produced by licensed limited wineries and licensed breweries. 

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

http://www.lcb.state.pa.us/
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THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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