
 

 

 

 

July 26, 2016 

 

David L. Bargeron, Esquire 

VIA E-MAIL: esqdlb@aol.com  

 

 Re: Conversion of E License to R License 

 

Dear Mr. Bargeron: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of June 27, 2016, wherein you ask about 

the recent amendments to the Liquor Code pertaining to the conversion of an eating 

place retail dispenser license (“E”) to a restaurant liquor license (“R”).   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that 

Parthenon, Inc., doing business as Campus Pizza House, holds Eating Place Retail 

Dispenser License No. E-1233 (LID 5435) for the premises at 133-137 McCartney 

Street, Easton, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Act 39 of 2016, which will become effective on August 8, 2016, 

provides the following with regard to the conversion of an E license to an R license: 

 

In a municipality which has approved the granting of liquor licenses 

and upon application to the board and payment of a fee of thirty 

thousand dollars ($30,000), the board shall convert an eating place 

retail dispensing license to a restaurant license without regard to the 

quota restrictions set forth in section 461(a).  The converted restaurant 

license shall be subject to the provisions of this act governing restaurant 

liquor licenses.  The provisions of this subsection allowing a holder of 

an eating place retail dispensing license to convert the license to a 

restaurant liquor license shall only apply to a license holder whose 

license is not subject to a pending objection by the director of the 

Bureau of Licensing or the board under section 470(a.1), until the 

matter is decided. A conversion under this subsection shall be 

considered a transfer or issuance of a new license for the purposes of 

section 402.  This subsection does not apply to license in a city of the 

first class. 
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Act 39 of 2016, p. 104.  

 

Please note that, as the above will not become effective until August 8, 2016, 

applications for conversion will not be accepted before that time.  After that date, 

more information will be available on the PLCB’s website at www.lcb.state.pa.us.   

 

As to your specific questions about what must be submitted to convert a license and 

what are the fees, an application for conversion will need to be submitted along with 

the payment of a $30,000 fee, as well as a $700 application fee.  More detailed 

information about the conversion process will be available after August 8th. 

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

Board’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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