
July 21, 2016 

 

Chenoa Lindsay 

Sinner or Saint Speakeasy, LLC 

1324 West Third Street  

Williamsport, PA 17701-7801 

VIA E-MAIL  
 

 RE:  Brewery License Inquiry 
 

Dear Ms. Lindsay: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail dated June 16, 2016, wherein you 

express an interest in acquiring a brewery license.  You inquire whether, with a brewery license, 

a licensee must only sell beer brewed on the licensed premises or if it may sell Pennsylvania 

beers as well.   

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Sinner or Saint, LLC, 

holds Restaurant Liquor License No. R-8961 (LID 71998) for the premises located at 1324 West 

Third Street, Williamsport, Pennsylvania.  

 

OPINION:  Please be advised that the Liquor Code generally prohibits a person from 

simultaneously holding an interest in both a retail license, such as a restaurant liquor (“R”) 

license, and a manufacturing license, such as a brewery (“G”) license due to the interlocking 

business prohibition.  47 P.S. §§ 4-411(d), 4-443.  The Liquor Code’s provisions on interlocking 

business practices generally prohibit licensees of one class from providing money or other things 

of value to equip or otherwise help the operation of a licensee of a different class.  47 P.S. §§ 4-

411; 4-443.  Further, a person is prohibited from possessing more than one class of license.  47 

P.S. § 4-438(c).  However, there is an exception to the interlocking business prohibition that 

allows a holder of a retail license to also hold a manufacturing license, and operate as a “couplet,” 

which is an entity that has both a manufacturer’s license and a restaurant license for use at the 

same location.  47 P.S. §§ 4-411, 4-438(c).  Neither the Liquor Code nor the PLCB’s Regulations 

provide interpretation of the term “same location.”  However, as long as both buildings are on 

the same deeded property and the same entity owns the entire property, a retail license and a 

manufacturing license located on that same property could be considered a couplet. 

 

In reference to your inquiry regarding the sale of beer, it is unclear as to what you mean by “can 

I only sell the beer that I brew with that license.”  The holder of a restaurant liquor license may 

sell, for on-premises consumption, liquor, wine, and malt or brewed beverages (“beer”).  The 
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beer may be produced at the licensed brewery or another place of manufacture.  47 P.S. § 4-

446(a)(4).   

 

When a restaurant obtains a brewery license on the same property, as in a couplet scenario, 

unlimited sales of malt or brewed beverages are permissible for off-premises consumption at the 

licensed brewery portion of the property, but sales for off-premises consumption are restricted 

to 192 ounces in a single sale on the restaurant portion of the property and the brewery must 

produce at least 250 barrels of malt or brewed beverage per year.  47 P.S. §§ 4-440, 4-446(a).  

Further, when a restaurant obtains a brewery license, the brewery may no longer self distribute 

or sell directly to other licensees, and must sell such product produced by the brewery through 

specific importing distributors who will have distributing rights for such products through a 

distribution system.  47 P.S. § 4-446(a).   

 

Please be aware that pursuant to Act 39 of 2016, which will be effective as of August 8, 2016, 

many aspects of the Liquor Code will change, including changes regarding breweries and 

brewery licenses.  A summary of these changes are currently posted on the PLCB’s website.   

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED HEREIN 

AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM CONSEQUENCES OF 

CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE 

PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE 

AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA 

LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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