
 

 

 

 

July 27, 2016                      

 

 

Jonathan Seiler 

Assistant General Manager 

Hilton Garden Inn Uniontown 

555 Synergy Drive 

Uniontown, PA  15401 

VIA E-MAIL 

 

 Re: Hotel Guests Consuming Own Alcohol 

 

Dear Mr. Seiler: 

 

ISSUE: This office is in receipt of your e-mail of July 6, 2016, in which you ask whether 

it is permissible for guests of a licensed hotel to consume their own alcohol in various 

parts of the hotel, e.g., on the licensed premises or in “any public space in the hotel.”  You 

further ask whether the hotel would be responsible if a minor consumed alcohol in this 

manner. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) reflect that Prospera 

Hospitality LLC t/a Hilton Garden Inn Uniontown is the holder of Hotel Liquor License 

No. H-6498 (LID 72086) for premises located at 555 Synergy Drive, Uniontown, 

Pennsylvania. 

 

OPINION:  There is nothing in the Liquor Code or the Board’s Regulations that prohibits 

an individual from bringing his or her own alcohol (a practice commonly referred to as 

“BYOB”) into any establishment, whether or not the establishment possesses a license 

issued by the PLCB.  An establishment is, therefore, free to allow or disallow patrons 

from bringing their own alcohol onto its premises, and may charge a corkage fee to handle 

any product brought onto the premises by its patrons.  Please note, however, that it is 

unlawful for any person to possess any wine or liquor within Pennsylvania that has not 

been lawfully acquired through a Pennsylvania wine and spirits store or a licensee 

authorized to sell for off-premises consumption, such as a limited winery, limited 

distillery, or wine expanded permit holder.  47 P.S. §§ 4-491(2), 5-505.4; Act of June 8, 

2016, No. 39, § 415. 
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As to your second question, regarding liability, it is important to be aware that the licensee 

remains responsible for any service of alcoholic beverages upon the licensed 

premises.  As you know, it is unlawful for any person to sell, furnish, or give any liquor 

or malt or brewed beverages, or to permit any liquor or malt or brewed beverages to be 

sold, furnished or given, to any person visibly intoxicated or to any minor.  47 P.S. § 4-

493(1).  Therefore, a licensee would be in violation of the Liquor Code if a minor 

consumed alcoholic beverages on the licensed premises, regardless of where the minor 

acquired the alcohol.  As to any additional liability outside the Liquor Code, you may 

wish to consult private counsel experienced in Pennsylvania liquor law. 

 

If you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or the PLCB’s 

Regulations, please feel free to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Sincerely,  

 

 
 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

           Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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