
August 3, 2016 

  

J. Kenneth Butera, Esquire 

Butera Beausang Cohen & Brennan 

630 Freedom Business Center Suite 108 

King of Prussia, Pa 19406 

VIA E-MAIL

  

           RE:   Use of Retail Licensee Logo by Manufacturer Licensee 

  

Dear Mr. Butera: 

 

ISSUE: This office is in receipt of your e-mail of June 30, 2016, wherein you state 

you represent an unnamed university (“the University”) that holds a license from the 

Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”).  It is presumed for purposes of this 

response that your client holds a retail license, such as a restaurant, eating place retail 

dispenser or hotel license.  Your client wishes to do a marketing deal with a 

manufacturing licensee, presumably a brewery licensee.  The University’s logo 

would be placed on the brewery’s six and twelve pack containers.  The University 

would be paid “fair market rate” for the use of its logo. 
 

OPINION:   With respect to the reference to the inclusion of the retailer’s logo on 

the label, be advised that section 13.51 of the PLCB’s Regulations, 40 Pa. Code § 

13.51(a), prohibits licensees from giving anything of value by means of 

advertisement, contributions, etc. to other licensees of a different class.  See also 47 

P.S. § 4-443. The term “advertisement” includes advertising of alcoholic beverages 

through the medium of printed or graphic material, including those on the product 

label or attachment itself. 47 P.S. § 4-498(g).  

 

Additionally, please note, however, that section 13.14 of the PLCB's Regulations 40 

Pa. Code § 13.14, prohibits cooperative advertising between a liquor manufacturer 

and a retail licensee (i.e., an advertisement that jointly advertises the manufacturer 

or distributor and retailer).  This office historically has approved cooperative 

advertising between beer manufacturers or distributors and retail licensees so long 

as each party pays its proportional share for the cost of the advertisement.  Therefore, 

a beer manufacturer or distributor may pay a retail licensee its proportionate share 

for the cost of placing its name/logo in newspapers, maps and brochures. 
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Consequently, these sections do not prohibit manufacturers from incorporating a 

retailer’s name or business logo on the manufacturer’s labels or packaging as long 

as the retailer is paid the fair market value for the use of its logo. Be aware, however, 

that federal alcohol regulations prohibit certain forms of joint or cooperative 

advertising, and have certain labeling requirements, so you may wish to contact TTB 

for additional clarification, or visit its website at www.ttb.gov.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

 

Sincerely, 

  

 
 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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