
 

 

 

August 9, 2016 

 

Michael J. Sheridan, Esquire 

VIA E-MAIL 

 

 Re: Off-Premises Consumption  

 

Dear Mr. Sheridan: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated July 6, 2016, wherein you advise that you 

represent a restaurant liquor licensee.  The licensee wants to establish an outdoor horseshoe 

court on an unlicensed portion of the property.  You note that no food or beverages would 

be served to patrons at the outdoor horseshoe court, but your client would like to know if 

patrons can purchase take-out beer and take-out food and consume both in the vicinity of 

the horseshoe court, without requiring an extension of the licensed premises.  

 

OPINION:  A liquor license authorizes the licensee to sell alcoholic beverages only on the 

licensed areas of its premises.  47 P.S. § 4-406(a.1); 40 Pa. Code § 7.21(a).  However, as 

you seem to be aware, a restaurant licensee is permitted to sell malt or brewed beverages 

for off-premises consumption, as long as the sales occur on the licensed premises.  Patrons 

are permitted to purchase beer on the licensed premises, subject to the maximum amount 

limits, and then transport the beer outside themselves.  47 P.S. § 4-406(e).  Maximum limits 

are not more than 192 fluid ounces in a single sale to one person.  47 P.S. § 4-407(a).   

 

With only a restaurant liquor license, no other types of alcohol, such as liquor or wine, may 

be taken off the licensed premises.  However, effective August 8, 2016, a restaurant liquor 

licensee may obtain a wine expanded permit under the provisions of Act 39 of 2016.  This 

permit allows its holder to sell wine-to-go until 11:00 p.m. on Monday through Saturday, 

and on Sundays if the holder holds a Sunday sales permit.  47 P.S. § 4-415(a)(2).  With 

such a permit, your client would be able to sell both beer and wine for off-premises 

consumption.  

 

There is a $2,000 application fee for a wine expanded permit and an annual renewal fee of 

2% of the cost of wine purchased from the PLCB for off-premises consumption.  47 P.S. § 

4-415(b).  A permit cannot be issued to a licensee whose license is subject to a pending 

objection from Licensing.  47 P.S. § 4-415(a)(3). 

 



Michael J. Sheridan, Esquire 

August 9, 2016 

Page 2 

 

Act 39 imposes the following parameters for wine-to-go sales under an expanded wine 

permit: 

 

 A permittee may sell up to 3,000ml (3 liters) of wine in a single transaction.  

47 P.S. § 4-415(d). 

 Sales of wine must occur at a specifically designated area of the licensed 

premises, but other (non-alcohol) items may be purchased at the same 

location.  47 P.S. § 4-415(a)(4). 

 Sales of wine must occur at a designated register which is staffed at all times 

by a cashier who is at least eighteen years old and is RAMP-trained.  No sales 

may occur elsewhere (including self-checkout lanes).  47 P.S. § 4-415(a)(9). 

 A permittee must use a transaction scan device to verity the age of anyone 

who appears to be under thirty-five years old.  47 P.S. § 4-415(a)(8), (9). 

 A permittee cannot sell wine-to-go for a price that is lower than the price at 

which it purchased the product from the PLCB.  47 P.S. § 4-415(f). 

 A permittee may not sell a private label product, which is defined as a product 

made under contract by a manufacturer/its agent for the exclusive right of a 

retailer.  47 P.S. §§ 1-102, 4-415(g). 

 A permittee must comply with all components of RAMP.  47 P.S. §§ 4-

415(a)(6), 4-471.1. 

 

Wine may be stored in a non-contiguous area that is not accessible to the public, is locked 

at all times, and is not accessible to employees under eighteen years old.  47 P.S. § 4-

415(a)(6). 

 

Wine expanded permit holders must pay sales tax on purchases of wine made from the 

PLCB at the time of purchase, just as they would for any other product purchased from the 

PLCB.  Permittees are also required to collect the sales tax from the consumers to whom 

they sell wine-to-go.  Permittees can then seek reimbursement from the Department of 

Revenue for the sales tax which they previously paid to the PLCB.  47 P.S. § 4-415(e). 

 

Act 39 specifies that the minors frequenting rules in section 493(14) of the Liquor Code do 

not apply for purposes of selling wine for off-premises consumption.  47 P.S. §§ 1-102, 4-

415(a)(5). 

 

As for whether your client may allow patrons to consume food and alcohol in the vicinity 

of the horseshoe court, you are advised to check with the municipality regarding open 
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container laws.  As long as the sale of alcohol occurs on the licensed premises, your client 

would not need to obtain an extension of the premises.  

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

PLCB’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

  

  

  

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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