
 

 

 

August 9, 2016 

 

Paul C. Adolini 

Proprietor, Breakaway Sports Lounge 

VIA E-MAIL 
 

RE:  Billiards Tournament 

 

Dear Mr. Adolini: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of June 21, 2016, wherein you request an 

advisory opinion as to the legality of holding a billiards tournament in which the 

total payout limits would exceed the current maximum amount.  You state that the 

current limit of $500.00 would not attract the best players in the area.  You further 

inquire why your license is subject to limits, unlike other businesses, citing examples 

of golf tournaments and casino operations.  You have participated in tournaments 

held in Maryland, West Virginia, Virginia, and Delaware that have entry fees of 

$30.00 to $100.00.  It is your intention to draw some business to Pennsylvania by 

conducting events with exceptional players which would add to the state revenue.  

You request guidance so that you are able to accomplish your goals. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that 

Breakaway Sports Lounge, Inc., holds Restaurant Liquor License No. R-18107 (LID 

46746) for use by it at 810 South Potomac Street, Waynesboro, Pennsylvania. 

 

OPINION:  As you are aware, section 5.32 of the PLCB’s Regulations permits retail 

licensees to hold self-sponsored events, tournaments, or contests on their licensed 

premises.  40 Pa. Code § 5.32.  Please note that the total value of prizes for any given 

event, tournament, or contest on retail licensed premises may not exceed $1,000.00; 

the total value of all prizes awarded in any seven-day period may not exceed 

$25,000.00.  40 Pa. Code § 5.32(e)(7).  Further, as set forth in section 5.32(e)(8) of 

the PLCB’s Regulations, 40 Pa. Code § 5.32(e)(8), golf, skiing, tennis, pocket 

billiards or bowling events, tournaments, contests, and events sanctioned by the State 

Athletic Commission are exempted from the prize value restrictions. 

 

Please note that it is the responsibility of this office to issue a legal opinion based 

upon the language of the Liquor Code and the PLCB’s Regulations.  47 P.S. § 2-
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211.1.  This office does not have the authority to revise the Liquor Code; that 

responsibility is afforded to the General Assembly and the Governor.  You may wish 

to contact your legislator and/or the Governor to voice your concerns. 

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

PLCB’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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