
 

 

 

August 12, 2016 

 

Kristy Olshan 

Member and Chief Financial Officer 

Surly Penguin LLC 

VIA E-MAIL 

 

RE:  Limited Distillery Questions 

 

Dear Ms. Olshan: 

 

ISSUE:  This correspondence is in response to your e-mail sent June 5, 2016, 

wherein you indicate that your limited distillery is getting ready to launch, and you 

raise numerous questions regarding the sale and delivery of alcoholic beverages 

produced by a limited distillery.  Your questions will be restated and addressed in 

turn below. 

 

The Pennsylvania Liquor Control Board’s (“PLCB”) records indicate that Surly 

Penguin LLC holds Limited Distillery License No. AL-58 (LID 71984) for use at 

the premises located at 400 Pequea Boulevard, Conestoga, Pennsylvania. 

 

OPINION:  As a threshold matter, since you are beginning a private commercial 

enterprise in a highly regulated field, it is strongly recommended that you seek 

counsel from a private attorney experienced in Pennsylvania liquor law.  You may 

also find voluminous information on the PLCB’s website at www.lcb.state.pa.us.  

This information includes, but is not limited to, the Liquor Code, the PLCB’s 

Regulations, Advisory Notices, and a searchable Advisory Opinion database.  Your 

questions and the responses follow.  Please note that, for purposes of clarity, some 

of your questions have been separated. 

 

Question #1:  I was told by a PLCB representative via phone that we need to 

complete and submit an application for Class A transporter-for-hire license in order 

to deliver our products.  Is this correct? 

 

Answer:  The information that was previously provided to you is not entirely 

accurate.  Pursuant to the Liquor Code and the PLCB’s Regulations, licensed limited 

distilleries are authorized to deliver the products that they sell through the use of 
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their own vehicles or through the use of properly licensed transporters-for-hire.  47 

P.S. § 4-491(12); 40 Pa. Code § 11.222(3).  Therefore, because the limited distillery 

license itself authorizes your limited distillery to deliver its products, your limited 

distillery would not be required to also obtain a transporter-for-hire license or utilize 

the services of a transporter-for-hire licensee. 

 

Question #2:  State regulations indicate that a limited distillery may accept orders 

for the purchase of liquor produced on the licensed premises by mail, Internet, or 

telephone.  Please kindly confirm that we are able to accept such orders through our 

company website or via our company phone if we do not plan to sell our product 

through the state-owned distribution and retail system.  Given our limited 

production, we will not be producing the requisite quantities to sell our products 

through the state-owned distribution and retail system. 

 

Answer:  Your understanding is correct.  The PLCB’s Regulations specifically 

authorize limited distilleries to accept orders for the purchase of liquor produced on 

their licensed premises by mail, Internet, or telephone.  40 Pa. Code § 11.222(3).  

Thus, your limited distillery is permitted to accept orders through its own website or 

over the phone without the need to channel those sales through the PLCB in any 

respect. 

 

Question #3:  Our Class A transporter-for-hire license should allow us to deliver to 

other PLCB licensees.  Will it also allow us to deliver our products to individuals 

(non-licensees)? 

 

Answer:  As indicated above, there is no need for your limited distillery to separately 

obtain a transporter-for-hire license.  Your limited distillery license itself authorizes 

your limited distillery to deliver its products.  47 P.S. § 4-491(12); 40 Pa. Code 

§11.222(3).  The authority to deliver products with your limited distillery license 

includes deliveries to both licensed and non-licensed customers. 

 

Question #4:  Is there a minimum purchase quantity before we are able to deliver 

our products and is that different for licensees (bars and restaurants) and non-

licensees (individuals)? 

 

Answer:  There is no minimum purchase quantity for deliveries to licensees or non-

licensees set forth in either the Liquor Code or the PLCB’s Regulations. 
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Question #5:  I presume we are able to charge a separate delivery fee at market 

rates to deliver our products.  Is this correct? 

 

Answer:  There is nothing in the Liquor Code or the PLCB’s Regulations that 

precludes limited distilleries from imposing separate fees for delivering their 

products. 

 

Question #6:  What information needs to be included on the vehicle delivering our 

products?  I believe we are required to list the name and address of the business, 

logo, and our PA license ID number and that they must be at least two inches in 

height.  Are static stickers or magnetic decals permissible? 

 

Answer:  If your limited distillery will be delivering its products using its own 

vehicles, then those vehicles must bear the name, address, and license number of 

your licensed distillery on both sides in letters that are not smaller than two inches 

in height.  47 P.S. § 4-491(12).  If, on the other hand, your limited distillery were to 

use the services of a licensed transporter-for-hire to deliver its products, then the 

vehicles used by the transporter-for-hire would need to bear the name, address, and 

license number of the transporter-for-hire on both sides in letters that are not smaller 

than two inches in height.  Id.  The use of static stickers or magnetic signs is 

permissible. 

 

Question #7:  Are there any restrictions on when we can deliver our products?  For 

example, can we deliver products on Sundays? 

 

Answer:  Limited distilleries are only permitted to deliver their products on the days 

and during the hours that they are authorized to sell their products.  47 P.S. § 4-

493(16).  Therefore, your limited distillery would be permitted to deliver its products 

between 9:00 a.m. and 11:00 p.m., seven days a week.  47 P.S. § 5-505.4(b)(1). 

 

Question #8:  What types of payment are we able to accept (check, cash, credit)? 

 

Answer:  Limited distilleries may accept the following forms of payment from 

licensed customers:  cash, checks, or debit cards.  40 Pa. Code § 11.222(2).  Limited 

distilleries may accept the following forms of payment from non-licensed customers:  

cash, checks, debit cards, or credit cards.  Id. 
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Question #9:  Since I believe we are able to take orders for our product via our 

website and phone, can we also accept payment for our products via our website 

and via telephone? 

 

Answer:  Yes.  It is permissible for your limited distillery to accept payment for your 

products via its website and via telephone. 

 

Question #10:  Can payment be accepted at the time of delivery by the delivery driver 

with a portable credit card scanner, for instance?  If payment cannot be accepted in 

person by the delivery driver (who may be an independent contractor), would it be 

acceptable for an employee of the limited distillery to process payment via phone 

concurrent with the delivery? 

 

Answer:  No.  Limited distilleries are only permitted to sell their products from their 

licensed premises (whether it be at their main location, satellite location, etc.).  47 

P.S. § 5-505.4(b).  As such, payment must be made prior to the time of delivery.  It 

would not be permissible for a delivery driver to accept payment at the time of 

delivery.  Similarly, it would not be permissible for payment to be processed via 

phone concurrent with the delivery. 

 

Question #11:  Are there age restrictions on employees of the limited distillery and 

on any independent contractors such as delivery drivers or sales representatives 

hired by the distillery (i.e., must they be over the age of twenty-one)? 

 

Answer:  Please be advised that there is nothing in the Liquor Code or the PLCB’s 

Regulations that imposes age restrictions for employees of a limited distillery.  

However, other sources of authority, such as the Child Labor Law and the Crimes 

Code, may prohibit or restrict such employment. 

 

For instance, the Crimes Code prohibits any minor who is under the age of twenty-

one from intentionally transporting liquor or malt or brewed beverages.  18 Pa. C.S. 

§ 6308(a).  As such, no one under twenty-one years of age may deliver liquor 

produced by your limited distillery. 

 

Employment of minors is primarily an issue of the Pennsylvania Department of 

Labor and Industry, Bureau of Labor Law Compliance.  You may wish to contact 

that bureau at 1-800-932-0665. 
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In addition, because limited distilleries are eligible to hold certain retail licenses, 47 

P.S. § 5-505.4(b)(3), note that retail licensees, such as restaurants and hotels, are 

prohibited from employing individuals younger than eighteen years of age to serve 

alcoholic beverages.  47 P.S. § 4-493(13).  Minors between the ages of sixteen and 

eighteen may be employed on retail licensed premises to serve food, clear tables, 

and perform other similar duties, not to include the sale or serving of alcoholic 

beverages. 

 

Question #12:  Are we prohibited from hiring employees or independent contractors 

who have previously been convicted of a crime, including felonies? 

 

Answer:  There is nothing in the Liquor Code or the PLCB’s Regulations that would 

prohibit limited distilleries from hiring employees or independent contractors having 

criminal records.  Rather, the decision of whether or not to hire someone with a 

criminal record would be purely a business decision. 

 

Question #13:  Our limited distillery license provides us with the ability to sell our 

products on the licensed premises along with liquor accessories (such as cocktail 

shakers, flasks, etc.) and branded promotional items (such as T-shirts, hats, etc.).  

Our license does not cover food sales.  However, may we give away or provide free 

food to patrons during special events and regular business hours (during a grand 

opening celebration or holiday-themed event, for example)? 

 

Answer:  Initially, please be advised that the Liquor Code specifically authorizes 

limited distilleries to sell food for consumption on or off their licensed premises at 

their main locations and at their PLCB-approved satellite locations.  47 P.S. § 5-

505.4(b)(4). 

 

Moreover, please be advised that the Liquor Code generally prohibits a licensee, 

including a manufacturer, from offering anything of value as an inducement to 

purchase alcohol.  47 P.S. § 4-493(24)(i).  Therefore, while it would be permissible 

to offer or provide free food during special events or during regular business hours, 

the provision of such food cannot be made contingent on the purchase of alcohol.  

Otherwise, it would be viewed as an unlawful inducement to purchase alcohol in 

violation of the Liquor Code. 

 

Question #14:  For product that is given away (i.e., used for sampling or other 

marketing purposes) but not sold for profit, please confirm that we are not required 

to pay tax on that product. 
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Answer:  This question falls outside the scope of the Liquor Code and the PLCB’s 

Regulations; as such, this office is unable to answer the same.  You should instead 

contact the Department of Revenue at (717) 783-9354 with regard to this question. 

 

Finally, for your general information, please be advised that Governor Wolf recently 

signed into law Act 39 of 2016 (“the Act”), which became effective on August 8, 

2016.  The Act makes numerous changes regarding limited distillery licensees, 

including the following:  it allows limited distilleries to sell for on-premises 

consumption wine produced by licensed limited wineries and malt or brewed 

beverages produced by licensed breweries; it increases the number of additional 

PLCB-approved satellite locations from two to five; and it gives limited distilleries 

the ability to obtain alcoholic cider, liquor, and food exposition permits and farmers 

market permits. 

 

If you have any additional questions or concerns regarding this matter, the Liquor 

Code, or the PLCB’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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