
August 17, 2016  

  

Chris Bozakis 

VIA E-MAIL 

 

 Re: Safekeeping 

 

Dear Mr. Bozakis: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail received July 13, 2016, wherein you 

inquire about the requirements in the event a licensed establishment is closed for 

an extended period of time.  You state that, as a new licensee, you will need to 

close the licensed restaurant for thirty to thirty-five days in order to make 

improvements, and you were told that you would have to place the license “in 

escrow” if the licensed premises is closed for that long.  You ask whether there are 

any alternatives to placing the license “in escrow,” such as selling alcoholic 

beverages and food to friends and family until the establishment reopens to the 

general public. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that you are 

the manager and a shareholder of High Stakes Hospitality Inc. t/a Gregory’s 

Roadhouse Grill, which holds Restaurant Liquor License No. R-9292 (LID 72982) 

for the premises located at 2201 Schoenersville Road, Allentown, Pennsylvania.  

 

OPINION:  If a licensed establishment ceases operating for a period of fifteen 

consecutive days, then the licensee must place its liquor license in what the Liquor 

Code refers to as safekeeping.  47 P.S. § 4-474.1(a); 40 Pa. Code § 7.31(a).  The 

license is held in safekeeping for the benefit of the licensee and is available for use 

when operations are resumed at the licensed premises, or for transfer.  40 Pa. Code 

§ 7.31(a).  A licensee may place a license in safekeeping through the “PLCB+” 

online regulatory system at http://plcbplus.pa.gov.  For further instructions, or if 

you are unable to access the PLCB+ website, please contact the Bureau of 

Licensing at (717) 783-7637. 

 

When a license is placed in safekeeping, the (formerly) licensed premises is treated 

as unlicensed premises for purposes of the Liquor Code, i.e., the licensee has no 

authority to sell alcohol on the premises.  No other restrictions as to usage by 

http://plcbplus.pa.gov/


Chris Bozakis 

August 17, 2016 

Page 2 

 

individuals or other entities would be imposed by the PLCB or the Liquor Code.  

However, it should be noted that any provisions of a Conditional Licensing 

Agreement applicable to the premises would still be in effect.   

 

Accordingly, if your licensed establishment is not in operation for fifteen 

consecutive days, you are required to place your license in safekeeping.  While the 

license is in safekeeping, nothing would prohibit your establishment from selling 

food or non-alcoholic beverages to your friends and family or to the general public, 

but any sales of alcohol during that time would constitute the sale of alcohol 

without a license, in violation of the Liquor Code.  47 P.S. §§ 4-491(1), 4-492(2).  

A “sale” is defined as “any transfer of liquor, alcohol or malt or brewed beverages 

for a consideration.”  47 P.S. § 1-102. 

 

If you have any additional questions regarding the Liquor Code or the PLCB’s 

regulations, feel free to again contact this office. 

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Sincerely,  

  

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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