
 

 

 

 

August 17, 2016 

 

Jason A. Santora 

General Manager 

Landmark Americana 

VIA E-MAIL  

 

 RE:  Beer Flight Reward Card Program 
 

Dear Mr. Santora: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent July 7, 2016, wherein you indicate that 

your licensed restaurant is considering a promotion whereby reward cards would be 

offered to customers allowing them to obtain a free beer or a free appetizer after 

purchasing six flights of beer.  You explain that the beer flights would be sold at the 

normal price and would not be discounted.  You also indicate that customers would only 

receive credit for purchasing one flight of beer per day.  Accordingly, you ask whether 

this proposed promotion would be permissible. 

 

The Pennsylvania Liquor Control Board’s (“PLCB”) records indicate that you are the 

PLCB-approved manager for Landmark of West Chester LLC, which holds Restaurant 

Liquor License No. R-14161 (LID 57163) for use at the premises located at 158 West 

Gay Street, West Chester, Pennsylvania. 

 

OPINION:  Section 493(24)(i) of the Liquor Code generally prohibits a licensee from 

offering or giving to consumers any prize, premium, gift or other inducement to purchase 

liquor or malt or brewed beverages, except advertising novelties of nominal value 

(defined as items bearing advertising and having a wholesale cost of $15.00 or less).  47 

P.S. § 4-493(24)(i).  A reward card program that offers customers a reward based on 

purchases of alcoholic beverages would be considered an unlawful inducement to 

purchase alcohol in violation of section 493(24)(i) and, thus, would not be permitted, 

unless the reward being offered is limited to advertising novelties of nominal value.   
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Therefore, the reward card program that you are contemplating, whereby consumers 

would receive either a free flight of beer or an appetizer after purchasing six flights of 

beer, would not be permitted under Pennsylvania law. 

 

However, please be advised that Act 39 of 2016, which becomes effective on August 8, 

2016, creates a new exception to section 493(24)(i) that allows retail licensees and 

breweries to offer a mug club to their patrons.  47 P.S. § 4-493(24)(iii).  A “mug club” is 

defined as follows: 

 

A group organized by a retail licensee or a brewery whose members are 

entitled to discounted malt or brewed beverages.  Membership shall be by 

written application and the licensee must maintain a written list of active 

members as part of its records.  Members shall pay an annual fee as well as 

a renewal fee as set by licensee.  Membership shall, at a minimum, entitle 

the member to a mug, glass or similar container and said container must be 

used when the member is served any discounted malt or brewed beverages.  

No discounted malt or brewed beverages may be provided between midnight 

and seven o’clock antemeridian. 

 

47 P.S. §1-102.  In addition, mug club discounts are not counted against a licensee’s 

maximum number of hours during which it may offer happy hour pricing.  47 P.S. §§4-

406(g), 4-442(g).  Thus, you may wish to consider the possible alternative of offering a 

mug club for your patrons to join.   

 

Finally, please keep in mind that, pursuant to section 13.53 of the PLCB’s Regulations, a 

retail licensee is permitted to offer one free standard-size alcoholic beverage per patron 

in any offering, as long as the giving of the free drink is not contingent upon the purchase 

of any other alcoholic beverage.  40 Pa. Code § 13.53.  A standard-sized alcoholic 

beverage means twelve fluid ounces of malt or brewed beverages, four fluid ounces of 

wine (including fortified wine), and one and one half fluid ounces of liquor.  Id. 

 

If you have any further questions or concerns regarding this matter, the Liquor Code, or 

the PLCB’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 
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ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

Attachments 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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