
 

 

 

 

August 17, 2016  

  

 

Christopher Boyd 

VIA E-MAIL 
 

 RE: Collection of Tax for Drinks 

 

Dear Mr. Boyd: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated July 7, 2016, wherein you 

advise that you are aware of recently passed legislation, now known as Act 39 of 

2016 (“Act 39”), which enables limited wineries to sell Pennsylvania beer and 

Pennsylvania liquor by the glass at their premises.  You ask if limited wineries are 

required to charge sales tax on the beer and mixed drinks that are sold by the glass. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Boyds 

Cardinal Hollow Winery Corp. holds Limited Winery License No. LK-219 (LID 

56627) for use by it at premises located at 720 West Prospect Avenue, North Wales, 

Pennsylvania.  You are currently the PLCB-approved vice president, stockholder 

and manager for the licensee. 

 

OPINION:  As you are aware, on June 8, 2016, Governor Wolf signed into law Act 

39, making various changes to the Liquor Code.  The changes made by Act 39 will 

be effective on August 8, 2016.  One such change allows holders of limited winery 

licenses to sell malt or brewed beverages and liquor for on-premises consumption, 

provided that the malt or brewed beverages and liquor are produced by PLCB-

licensed breweries, limited distilleries, or distilleries.  47 P.S. § 5-505.2(a)(6.1). 

 

As to your inquiry regarding the collection of tax, the Commonwealth of 

Pennsylvania, Department of Revenue (“Revenue”) is the agency responsible for 

overseeing the collection of tax in the Commonwealth.  The PLCB is not authorized 

to answer questions related to who is required to pay tax on alcohol.  Therefore, your 

question should be directed to Revenue at 1-888-PATAXES, or the telephone 

number for miscellaneous tax (including malt beverage tax) information, (717) 783-

9354, or the telephone number for business tax questions, (717) 787-1064.  
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Additional information is available on Revenue’s website at 

http://www.revenue.pa.gov.  You may also wish to check with your local 

municipality concerning any applicable taxes, such as a poured drink tax. 

 

Should you have any further questions or concerns regarding the Liquor Code or 

PLCB Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director, Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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