
 

 

 

 

August 17, 2017 

 

Thomas Raymond 

Executive Chef  

Nemacolin Woodlands, Inc. 

VIA E-MAIL  

 

 RE:  Service Area Question 
 

Dear Mr. Raymond: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent June 17, 2016, wherein you seek to 

confirm that Nemacolin Woodlands, Inc. (“Nemacolin”) is authorized to serve alcohol 

from a banquet bar set up in its high limit card room.  You have worked in other states 

and jurisdictions that allow alcohol to be served anywhere within a building as long as 

the building is licensed, and you assume that the laws are the same in Pennsylvania. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Nemacolin 

holds Hotel Liquor License No. H-5263 (LID 49580) for use at the premises located 1001 

Lafayette Drive, Farmington, Pennsylvania.   

 

OPINION:  In Pennsylvania, the issuance of a liquor license for use at a particular 

building does not automatically entitle the license holder to serve alcohol from any room 

within that building.  Rather, the service of alcohol is generally only permitted in the 

rooms that have been identified to and are approved by the PLCB as service areas.   

 

Hotel liquor licensees are authorized to sell liquor and malt or brewed beverages by the 

glass, open bottle or other container, and in any mixture, for consumption only in that part 

of a hotel habitually used for the serving of food to guests or patrons, and to guests in 

their private hotel rooms.   47 P.S. § 4-406(a)(1).  Moreover, hotel liquor licenses (or 

holders of restaurant liquor licenses located in a hotel) may allow persons to transport 

liquor or malt or brewed beverages from the licensed portions of their premises to the 

unlicensed portions of their premises, so long as the liquor or malt or brewed beverages 

remain on hotel property.  47 P.S. § 4-406(e).  Records reflecting the approved service 

areas relative to Nemacolin’s hotel liquor license are attached herewith for your 

convenience.   
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However, please be advised that section 1521(b) of the Pennsylvania Race Horse 

Development and Gaming Act creates an exception to the general rules, which provides 

as follows: 

 

Notwithstanding any other provision of law, a person holding a slot machine 

license which is also licensed to sell liquor or malt or brewed beverages 

pursuant to the Liquor Code shall be permitted to sell, furnish or give liquor 

or malt or brewed beverages on the unlicensed portion of the licensed 

gaming facility so long as the liquor or malt or brewed beverages remain on 

the facility. 

 

4 Pa. C.S. §1521(b).  Thus, assuming that the high limit card room is part of a licensed 

gaming facility, alcohol service would be permitted to occur in that area, even if it is not 

currently listed as an approved service area with the PLCB. 

 

If you have any further questions or concerns regarding this matter, the Liquor Code, or 

the PLCB’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

Attachments 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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