
 

 

 

 

August 17, 2016 

 

Betsy Johnson 

VIA E-MAIL  
 

 RE:  Advertising for Catering Club 

 

Dear Ms. Johnson: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent June 16, 2016, wherein you indicate that 

you represent a catering club licensee, and you ask whether it is lawful to advertise using 

handbills, posters, or print and Internet advertisements.  Specifically, you ask whether 

your catering club can use language such as “all are welcome,” or not reference the fact 

that it is a private club when advertising happy hour specials, etc. 

 

OPINION:  Initially, please be advised that the Liquor Code generally prohibits a club 

licensee or catering club licensee from selling alcohol to individuals who are non-

members of the club, or who are not active members of another club that is chartered by 

the same state or national organization.   47 P.S. § 4-406(a)(1).  The general prohibition 

on selling alcohol to non-members does not, however, preclude a club member from 

purchasing alcoholic beverages for non-member guests; nor does it preclude the non-

member from being served alcohol purchased by a club member. 

  

Moreover, patrons of a catering club licensee are permitted to purchase alcoholic 

beverages from the club even if they are non-members, as long as they are a part of a 

“catered event.”  Id.  The Pennsylvania Liquor Control Board’s (“PLCB”) Regulations 

define “catered events” as those involving the furnishing of liquor or malt or brewed 

beverages, or both, to be served with food prepared on the premises, or brought onto the 

premises already prepared, for the accommodation of groups of people who are using the 

facilities by prior arrangement at least twenty-four hours in advance of the time of the 

function and which are paid for by the third party.  40 Pa. Code § 5.83(a).  Records must 

be kept showing the date and time catering arrangements were made, the name of the 

person or the organization making the arrangements, and the approximate number of 

persons to be accommodated.  40 Pa. Code § 5.83(b).   

 

Act 39 of 2016, which becomes effective August 8, 2016, will allow catering club 

licensees to hold a maximum of twelve self-sponsored catered events during a two-year 
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licensing term, with no more than one such event being held in a calendar month.  47 P.S. 

§ 4-406.  Otherwise, catered events must be conducted for a third party and cannot be 

self-sponsored by a licensee. 

 

With that being said, there is nothing in the Liquor Code or the PLCB’s Regulations that 

prohibits a club or catering club licensee from being open to the public (i.e., to non-

members) for the sale of food and non-alcoholic beverages anywhere on its licensed 

premises, or from advertising the same.  However, it should be noted that the PLCB’s 

Regulations require that the operations of a licensed club or catering club must conform 

to the club’s constitution and bylaws at all times.  40 Pa. Code § 5.81.  Thus, if your 

catering club’s constitution or bylaws contain any provisions prohibiting the club from 

being open to the public for the sale of food and non-alcoholic beverages or from 

advertising the same, your catering club would be required to adhere to such provisions. 

 

Furthermore, please be advised that any advertisements of alcoholic beverages used by 

your catering club would need to conform to section 498 of the Liquor Code, 47 P.S. § 4-

498.  Pursuant to section 498, manufacturers, wholesalers, retailers and shippers, whether 

from outside or inside the Commonwealth, and any licensees are permitted to advertise 

their products and prices in Pennsylvania.  47 P.S. § 4-498(a).  Any advertisement of price 

may not contain:  “[a]ny statement that is false, deceptive, or misleading”; “[a]ny 

statement that is disparaging of the products of a competitor”; or “[a]ny statement 

referring to monetary comparison between brands.”  47 P.S. § 4-498(b).  Prices that are 

advertised or displayed on licensed premises must be the prices that are in effect at the 

time of the advertisement or display.  47 P.S. § 4-498(c).   

 

 For all alcoholic beverage and malt beverage advertising, the following conditions also 

apply: 

 

1. The entity responsible for the advertisement must be clearly identified in 

the advertisement. 

 

2. No licensee may distribute, by mail, personally or through servants, 

agents or employees, price lists, circulars or handbills off the licensed 

premises to the general public as a means of advertising liquor, wine, or 

malt or brewed beverages. 

 

3. No print advertisement of alcoholic beverages of any type shall be 

permitted within three hundred feet of any church, school, or public 

playground.  This prohibition shall not preclude any point of sale 

advertisement, menus, or other print advertisement regarding alcoholic 

beverages inside the licensed premises. 
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4. The use in any advertisement of alcoholic beverages of any subject 

matter, language, or slogan directed to minors to promote consumption 

of alcoholic beverages is prohibited.  Nothing . . . shall be deemed to 

restrict or prohibit any advertisement of alcoholic beverages to those 

persons of legal drinking age. 

 

5. No advertisement shall be permitted, either directly or indirectly, in any 

booklet, program book, yearbook, magazine, newspaper, periodical, 

brochure, circular, or other similar publication published by, for, or in 

behalf of any educational institution. 

 

6. No advertisement that is obscene shall be permitted; and 

 

7. Advertisement of alcoholic beverages and malt and brewed beverages 

shall not be inconsistent with the spirit of safety or safe driving programs. 

 

47 P.S. § 4-498(e)-(f). 

 

The term “advertisement” is defined as “any advertising of alcoholic beverages through 

the medium of radio broadcast, television broadcast, newspapers, periodicals, or other 

publication, outdoor advertisement, any form of electronic transmission or any other 

printed or graphic matter, including booklets, flyers or cards, or on the product label or 

attachment itself.”  47 P.S. § 4-498(g). 

 

As indicated above, no advertisement is permitted, either directly or indirectly, in a 

booklet, program book, yearbook, magazine, newspaper, periodical, brochure, circular or 

similar publication published by, for or on behalf of any educational institution.  However, 

you may wish to consult the decision in Pitt News v. Pappert, which held section 498 of 

the Liquor Code unconstitutional as applied to The Pitt News.  Pitt News v. Pappert, 379 

F.3d 96, 113 (3d Cir. 2004) (holding 47 P.S. § 4-498 unconstitutional, as applied). 

  

Also, while section 498(e)(2) of the Liquor Code, 47 P.S. § 4-498(e)(2), prohibits the 

distribution by mail of price lists, circulars or handbills to the general public as a means 

of advertising liquor, wine or malt or brewed beverages, the Liquor Code does not define 

the terms “circular” or “mailing.”  However, Webster’s II New College Dictionary (1999) 

defines “circular” as a “printed advertisement, directive or notice for mass distribution,” 

and “mailing” is defined as “a batch of mail sent at one time by a mailer.”  Nevertheless, 

please note that the Pennsylvania Attorney General’s Office has determined that this 

prohibition does not prevent a licensee from advertising in a newspaper or community 

newspaper.   
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Finally, it is generally advisable for club or catering club licensees to avoid giving the 

appearance in any advertising that alcoholic beverages are being made available for 

purchase by the public, since, as explained above, such conduct is not authorized under 

their respective licenses. 

 

If you have any further questions or concerns regarding this matter, the Liquor Code, or 

the PLCB’s Regulations, please do not hesitate to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

  

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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