
 

 

 

 

August 18, 2016 

 

Jennifer Eckinger 

VIA E-MAIL 
 

 Re: Questions about Act 39 

 

Dear Ms. Eckinger: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail sent on August 9, 2016, wherein you ask, 

on behalf of the Pennsylvania Wine Association, two questions about Act 39 of 2016 

(“Act 39”).  You ask where Pennsylvania limited wineries can purchase 

Pennsylvania wines to serve in their licensed areas.  You cite section 446(a)(1) of 

the Liquor Code in connection with this question.  You also ask if wineries are able 

to sample Pennsylvania spirits to consume on site at the licensed properties or if they 

may only sell it.   

 

OPINION:  Section 505.2(a)(2) of the Liquor Code allows a limited winery to: 

 

Sell alcoholic cider, wine and wine coolers produced by the limited 

winery or purchased in bulk in bond from another Pennsylvania 

limited winery….Provided, That a limited winery shall not, in any 

calendar year, purchase alcoholic cider or wine produced by other 

limited wineries in an amount in excess of fifty per centum of the 

alcoholic cider or wine produced by the purchasing limited winery in 

the preceding calendar year.  In addition, the holder of a limited winery 

license may purchase wine in bottles from another Pennsylvania 

limited winery if these wines undergo a second fermentation 

process.  Such wine may be sold in bottles bearing the purchasing 

limited winery’s label or the producing limited winery’s label.   

 

47 P.S. § 5-505.2(a)(2) (emphasis added).  Therefore, in response to your first 

question, a limited winery may purchase wine from another Pennsylvania limited 

winery, as long as the wine is purchased in accordance with the limitations set forth 

in the statute above.  
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With regard to your second question, it is assumed that you are asking if a limited 

winery can offer its patrons a sample taste of spirits or if a limited winery can only 

sell the spirits and not give an amount away for free.  While Act 39 did not include 

language addressing the offering of samples, generally speaking, a special license is 

not necessary in order to give away alcohol.  Further, this office is guided by the 

language in section 505.4 of the Liquor Code, which provides that a limited distillery 

may provide samples of not more than one and one half ounces on the licensed 

premises or at the PLCB-approved locations.  47 § 5-505.4(b)(5).  Therefore, this 

office concludes that a limited winery may offer the same amount of samples that a 

limited distillery itself would be permitted to offer, one and one half ounces.   

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

PLCB’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

    

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

  

LCB Advisory Opinion No. 16-305 
 


