
 

 

 

 

August 19, 2016  

  

Dustin Delozier 

US Hotel Tavern  

VIA E-MAIL  
 

 Re: Outdoor Event/Festival 

 

Dear Mr. Delozier: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail received July 13, 2016, wherein you 

inquire about the possibility of holding an outdoor event in which you would serve 

food and alcoholic beverages on the street in front of your licensed establishment.  

You advise that the Borough of Hollidaysburg would close the street and would 

allow “open containers” on the street and sidewalk in front of your establishment.  

You ask whether there is a temporary permit that would allow you to hold such an 

event.  You also ask whether the answer would be different if the event were held 

in the unlicensed parking lot on your property.    

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Liberty 

Hall Services, LLC holds Hotel Liquor License No. H-3500 (LID 69519) for the 

premises located at 401-409 South Juniata Street, Hollidaysburg, Pennsylvania.  

 

OPINION:  A hotel liquor license authorizes the licensee to sell alcoholic 

beverages only on the licensed areas of its premises.  47 P.S. § 4-406(a)(1).  

However, a hotel licensee may permit customers to carry any alcohol from the 

licensed premises to an unlicensed area of the premises as long as they remain on 

hotel property.  47 P.S. § 4-406(e).  In addition, a hotel licensee may sell, for 

consumption off-premises, no more than 192 fluid ounces of malt or brewed 

beverages in a single sale to one person.  47 P.S. § 4-407.  Therefore, a patron 

could purchase malt or brewed beverages on the licensed premises, as long as the 

purchase complies with section 407, and thereafter take the beer outdoors to be 

consumed, assuming the municipality permits such activity as you stated. 

 

It should also be noted that after Act 39 of 2016 takes effect on August 8, 2016, a 

wine expanded permit will be available for application by restaurant and hotel 
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licensees.  It will allow permit holders to sell up to three liters of wine in a single 

transaction for consumption off premises.  More information on the wine expanded 

permit can be found on the PLCB’s website, www.lcb.state.pa.us, by clicking on 

“Act 39 of 2016” under “News & Reports.” 

  

In the event your hotel wishes to conduct sales of alcohol off of the licensed 

premises, one option would be to apply for a temporary extension of the licensed 

premises.  Section 7.25 of the PLCB’s Regulations provides: 

  

a. The Board has discretion to approve a temporary extension of 

licensed premises upon filing of an application accompanied by 

appropriate plans or surveys setting forth the metes and bounds, 

the names of the abutting streets and a plotting of the proximity of 

the principal licensed premises. 

 

b. The application must describe the entire scope of business to be 

conducted at the temporarily extended licensed premises and 

include the specific dates and hours business will be conducted. 

 

c. A nonrefundable fee of $220 must accompany an application for 

temporary extension of licensed premises. 

 

d. The additional premises for which it is desired to temporarily 

extend a license shall be completely equipped for the carrying on 

of the type of business permitted under the license, but sales or 

storage of liquor or malt or brewed beverages may not take place 

in the temporarily extended premises until approval has been given 

by the Board. 

 

e. Approval may be in the form of a new license, giving the 

additional address/location [sic] or a letter authorizing the use of 

the additional temporary premises extension.  Board approval or 

letter of authorization shall be maintained on the temporarily 

extended licensed premises. 

  

40 Pa. Code § 7.25.  Please note that the licensee must have the exclusive right to 

occupy the area to be covered by a temporary extension of the licensed premises.  

Further, once an extension is approved, the temporarily extended area becomes 

http://www.lcb.state.pa.us/
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subject to all restrictions in the Liquor Code and PLCB’s Regulations, including 

the prohibition against minors frequenting the premises.  47 P.S. § 4-493(14). 

 

The PLCB’s Bureau of Licensing determines whether a particular extension 

request is in compliance with the Liquor Code and the PLCB’s Regulations, and 

ultimately it is the three-member Board that will decide whether or not to grant 

your application, if you decide to apply. 

 

In the alternative, hotel licensees, among others, are eligible to obtain an off-

premises catering permit, which allows the permittee to hold a “catered function” 

off its licensed premises and on otherwise unlicensed premises.  47 P.S. § 4-406(f).  

A “catered function” is defined as “the furnishing of food prepared on the premises 

or brought onto the premises already prepared, in conjunction with alcohol 

beverages, for the accommodation of a person or an identifiable group of people 

who made arrangements for the function at least forty-eight hours in advance.  47 

P. S. § 1-102.  Please note that a hotel liquor licensee may not self-sponsor catered 

functions. 

 

Sales of alcohol at a catered function are permitted by the glass, open bottle, or 

other container, for consumption on the catered premises.  Licensees that obtain an 

off-premises catering permit are allowed to transport the alcohol to and from their 

licensed premises to the site of the catered premises.  47 P.S. §§ 4-406(f), 4-442(f). 

  

The following conditions of an off-premises catering permit are also worth noting: 

  

 Alcoholic beverages may only be provided during the hours the 

licensee can normally sell such beverages. 

 All servers at the catered site must be RAMP-certified. 

 A catered function cannot last longer than one day. 

 Written notice of the catered function must be provided to the local 

police or, if none, to the Bureau of Liquor Control Enforcement, at 

least forty-eight hours in advance.   

  

47 P.S. §§ 4-406(f), 4-493(33). 

 

For more information about off-premises catering permits, you may wish to 

contact the Bureau of Licensing at (717) 783-8250.  Please note that the fee for the 

initial permit is $500.00, and the annual deadline to apply for an off-premises 
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catering permit is March 1.  The PLCB has the discretion to accept applications 

filed after March 1, subject to payment of a late fee; however, the application must 

still be submitted at least sixty days prior to the first catered function.   

 

If you have any additional questions regarding the Liquor Code or the PLCB’s 

regulations, feel free to again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Sincerely,  

 
 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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