
 

 

 

August 22, 2016 

 

Randy Yeager 

Bob’s Beverage Inc. 

VIA E-MAIL 

 

 RE:  Sale of Distributor License   

 

Dear Mr. Yeager: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail, dated July 19, 2016, wherein you 

indicate that you own a distributor license.  You explain that you are concerned by 

the recent changes in legislation that you believe allow large corporations such as 

Sheetz and Walmart to sell beer.  You note that recently a Sheetz store across the 

street from your business obtained a retail liquor license to sell beer.  You are 

concerned that this will put you out of business; therefore, you ask if you may sell 

your distributor license to a large corporation, such as Sheetz or Walmart.  

  

Records maintained by the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate 

that Bob’s Beverage, Inc. holds Distributor License No. D-3894 (LID 36770) for 

use by it at premises located at 131-139 North Broad Street, Ridgway, 

Pennsylvania.   You are listed as the president, director, stockholder, and Board-

approved manager.  

 

OPINION:  Be advised that it is the PLCB’s Bureau of Licensing (“Licensing”) 

initially, and the three-member Board ultimately, that decides whether the statutory 

requirements have been met, and whether or not to approve a transfer. 

 

Transfers of distributor licenses are governed primarily by sections 431(b) and 

468(a) of the Liquor Code.  Section 431(b) provides that the applicant must be a 

reputable person.   47 P.S. § 4-431(b).  To that end, the PLCB may refuse to 

transfer a license where the applicant, or any officer, director, member, or partner 

of the applicant has been convicted or found guilty of a felony within a period of 

five years immediately preceding the date of application for the transfer of the 

license.  Id. 
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Additionally, the PLCB may refuse to transfer a license to a new location if the 

proposed location is within 300 feet of any church, hospital, charitable institution, 

school or public playground, or if the proposed licensed premises is within 200 feet 

of any other premises which is licensed by the board.  Id.  The PLCB may also 

refuse to transfer a license to a new location if the PLCB determines that it would 

be detrimental to the welfare, health, peace and morals of the inhabitants of the 

neighborhood within a radius of 500 feet of the proposed location.  Id.  

 

Further, the PLCB may enter into a conditional licensing agreement (“CLA”) with 

the applicant which places additional restrictions on the license.  Id.  The 

provisions of the CLA are binding on the applicant and on subsequent holders of 

the license.  Id.  Failure to adhere to the provisions of the CLA may result in the 

issuance of a citation under section 471 of the Liquor Code and/or the nonrenewal 

of the license under section 470 of the Liquor Code.  Id.   

 

In addition to the above requirements set forth in section 431(b), section 468(a)(2) 

of the Liquor Code requires that the proposed licensed premises for a distributor be 

a building having an area of at least 1000 square feet under one roof.  47 P.S. § 4-

468(a)(2).  The proposed premises must also have an office separate and apart 

from the remainder of the premises to be licensed for the purpose of keeping 

records required by the PLCB, as well as adequate toilet facilities for employees of 

the licensee and an entrance on a public thoroughfare.  Id. 

 

Finally, be advised that section 438(c) of the Liquor Code prohibits a person from 

possessing more than one class of license.  47 P.S. § 4-438(c).   Distributor licenses 

and retail licenses, such as a restaurant liquor licenses and eating place retail 

dispenser licenses, are two different classes of licenses.  Therefore, a corporation 

that holds a retail license would need to divest its interest in the retail license 

before a transfer of a distributor license could be effectuated.  Further, a 

corporation can only have an interest in one distributor license at a time; 

conversely, a corporation can have an interest in multiple retail licenses.  

 

In sum, it would be possible to transfer your distributor license to a large 

corporation, provided that Licensing initially, and the three member Board 

ultimately, determine that all statutory requirements, including those outlined 

above, have been met.   

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 
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THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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