
 

 

 

 

August 29, 2016 

 

Gerald G. DeAngelis, Esquire 

512 Market Street 

P.O. Box 309 

Freeport, PA 16229 

VIA E-MAIL 

 

 RE:  Independent Concessionaires Operating on a Licensed Premises 
 

Dear Mr. DeAngelis: 

 

ISSUE:  Your letter of July 18, 2016 seeks clarification as to whether independent 

concessionaires may operate on a licensed premises.  Specifically, your client operates a 

dirt car race track, with races weekly on Fridays from April through October, as well as 

various special events throughout the racing season.  You advise that a Kiwanis club 

operated a booth selling peanuts as a major source of its fundraising activities for many 

years, prior to your client’s acquisition of the liquor license.  A letter dated March 17, 

2016 from you to the Bureau of Licensing (“Licensing”) indicates that your client has 

discontinued this arrangement.  However, you refer to unspecified vendors, who may vary 

from week to week, and whom your client apparently wishes to permit to sell other 

unspecified items on the licensed premises, presumably including “peanuts, pizza, hot 

sausage sandwiches, souvenirs, t-shirts, etc.”  You inquire whether this is permissible. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that Tomson Scrap 

Metal is the holder of Restaurant Liquor License No. R-21486 (LID 72678) for use at the 

premises located 313 North Park Road, Sarver, Pennsylvania.   

 

OPINION:  Initially, note that “restaurant” is defined as, inter alia, “a reputable place 

operated by responsible persons of good reputation and habitually and principally used 

for the purpose of providing food for the public.”  47 P.S. § 1-102. 

 

A licensee may not permit other persons to operate another business on the licensed 

premises.  40 Pa. Code § 3.52(a).  The determination as to whether a given activity rises 

to the level of another business is fact-specific and is investigated by Licensing.  Should 

your client wish to determine definitively whether the activities proposed by the 
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unspecified vendors would rise to the level of another business, you may wish to provide 

additional details to Licensing so that an investigation may be initiated.   

 

Please note that a licensee may seek Board approval to allow an interior connection 

between the licensed premises and another business.  40 Pa. Code § 3.52(c).  Again, such 

requests are fact specific and would require an investigation by Licensing. 

 

Please further note that this office has held that a one-time event, occurring on a single 

day or weekend, does not rise to the level of “another business” and therefore is not 

prohibited by section 3.52(a) of the PLCB’s Regulations, even if the event occurs on an 

annual basis.  However, if independent concessionaires are offered on a regular basis, 

even if the individual vendors vary week to week, this exception would not apply.  

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Sincerely,  

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 Frank Miller, Chief, Licensing Evaluation Division 
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