
 

 

 

October 12, 2016 

 

Suzonne Bechtold 

VIA E-MAIL 

 

 Re: Numerous Questions on Limited Winery Sales 

 

Dear Ms. Bechtold: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated July 15, 2016, wherein you advise 

that you are a new salesperson for a winery, which is presumed to hold a limited 

winery license.  You ask numerous questions regarding sales by the limited winery.  

Your questions will be restated below, followed by the response of this office.  

 

OPINION:  Please note that Act 39 of 2016, which made numerous changes to the 

Liquor Code, became effective on August 8, 2016.  The answers below incorporate 

the changes made by Act 39.  

 

1. [You need to know] “If we need any other license than a limited winery 

license for me to be out selling [the limited winery’s product]?” 

 

Limited winery licensees are permitted to sell and deliver wine via a transporter-

for-hire or in a vehicle that is properly registered with the Pennsylvania Liquor 

Control Board (PLCB).  40 Pa. Code § 11.111(a)(2).  No additional permits are 

required to sell the wine; however, a direct wine shippers license is necessary to 

ship or deliver wine.  Limited winery licensees that deliver wine are required to 

have painted or affixed on each side of each vehicle used in the operation of the 

business their name, address, including the street name, and number as shown on 

the license, and the license number as shown on the license in letters no smaller 

than four inches in height.  40 Pa. Code § 9.22.   

 

2. “Will grocery stores be able to buy from me or just from the state stores?” 

 

Grocery stores will not be able to sell wine unless they have a restaurant or hotel 

liquor license and have obtained a wine expanded permit that will enable them to 

sell wine.  You may sell your wine to any restaurant or hotel liquor licensee, 

including those with a wine expanded permit.  
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3. “Will beer distributors be able to sell wine?” 

 

No, beer distributors have not been given the privilege of selling wine.  

 

4. “Are there such a thing as wine distributers [sic] in Pennsylvania?” 

 

No, Pennsylvania does not have wine distributors.  

 

5. “If not…. Why?” 

 

The General Assembly has not amended the Liquor Code to allow for the 

existence of wine distributors. 

 

6. “Who…. Can I sell to… The public?” 

 

A limited winery licensee may sell alcoholic cider, wine, and wine coolers 

directly to other limited winery licensees, retail licensees (e.g., restaurant 

licensees, hotel licensees, club and catering club licensees, and public service 

licensees), the public, and the PLCB.  47 P.S. § 505.2(a)(2).  In addition, a limited 

winery may sell to breweries, brewery pubs, and limited distilleries.  47 P.S. §§ 

4-446, 5-505.4.   

 

7. “What…. kind of venue/event center/ grocery store/ casino/ flea/farmers 

markets/ Resturants [sic] / bars / tea houses/ bed and breakfasts/ wedding 

planners/ caterers/  hotels/ etc….” 

 

As explained above, you may sell to members of the general public for their 

personal consumption.  You may also sell to retail licensees and other 

manufacturers, as explained in answer number six.  The law regarding sales to 

grocery stores was explained in answer number  one.   

 

Currently, casinos typically have restaurant or hotel liquor licenses and therefore 

you would be able to sell your wine to such entities.  

 

With regard to flea and farmers’ markets, a limited winery may obtain a permit 

to sell at a farmers market; there is no authority to sell at a flea market.  A farmers’ 

market is defined as:  
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Any building, structure or other place: 

(1) owned, leased or otherwise in the possession of a person, municipal 

corporation or public or private organization; 

 

(2) used or intended to be used by two or more farmers or an 

association of farmers, who are certified by the Department of 

Agriculture of the Commonwealth to participate in the Farmers’ 

Market Nutrition Program subject to 7 CFR Pt. 249 (relating to 

Senior Farmers' Market Nutrition Program (SFMNP)), for the 

purpose of selling agricultural commodities produced in this 

Commonwealth directly to consumers; 

 

(3) which is physically located within this Commonwealth; and 

 

(4) which is not open for business more than twelve hours each day. 

 

47 P.S. § 505.2(c).  The farmers’ market permit entitles the holder to participate 

in more than one farmers’ market at any given time and an unlimited number 

throughout the year and to sell, during the standard hours of operation of the 

farmers’ market, alcoholic cider or wine produced by the holder under the 

authority of the underlying limited winery license by the bottle or in case lots.  47 

P.S. § 5-505 (4.1).  Since, under section 505.2 of the Liquor Code, limited winery 

licensees are permitted to produce and to sell specific products, you would be 

permitted to sell both wine and alcoholic cider products using your farmers’ 

market permit.  47 P.S. §§ 5-505.2(a)(1), 5-505.(2)(a)(2). 

 

Tea or coffee houses typically do not have a license to sell alcohol, so you would 

not be able to sell to them unless they were purchasing for personal consumption 

or for some use – for example, in cooking – not for resale as an alcoholic 

beverage.  

 

You may sell wine to a bed and breakfast, as they are permitted to offer a free 

bottle of wine to guests who are staying overnight.  47 P.S. § 4-491(1). 

 

Wedding planners typically do not have a license to sell alcohol.  Caterers 

typically do not have a license to sell alcohol.  Restaurants with a liquor license 

may obtain an off premises catering permit and therefore may cater events that 

are not located at their premises, so you may be able to sell to such licensees.  
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8. “If our winery is not big enough/able to produce enough cases to sell to a 

state store…. Then who can I sell to?  How many cases do we need to produce 

to be allowed in a state store?”  

 

Please note that there are no case requirements to be permitted to sell your 

product to the PLCB.  With regard to the remainder of your question, please see 

the answers to questions six and seven.  

 

9. “What do I have to do to get into the state store?”  

 

Please visit the PLCB’s website at www.lcb.state.pa.us.  From the “Wine & 

Spirits Providers” link, visit “Getting Started” and “PA Proud Wine & Spirits.”  

The information on those pages should provide you with the information you 

need.  

 

10. “How much can I carry in my car and if I can have open bottles used for 

sampling in my car?”  

 

The Liquor Code does not restrict the amount of wine you may carry in your car, 

as long as the car is properly registered with a licensee or transporter-for-hire.  

Open bottles in vehicles are not addressed in the Liquor Code, but are in the 

Crimes Code.  It is recommended that you seek the advice of your local police or 

District Attorney’s office.  

 

11. “Can I sell to neighboring states? Cross lines with the same in my car? Can I 

ship to different states?”  

 

Whether you can sell, deliver, or ship wine to other states is dependent upon that 

state’s laws.  Each state has different laws and requirements, so you should check 

with that state before proceeding.  

 

12. “Can the state legally without being discriminatory not let a winery into a 

state store because they don’t produce certain quantities when they have a 

viable product?” 

 

The PLCB does not require a limited winery to produce a minimum amount.  

However, if a limited winery’s product is sold in PLCB stores, the limited winery 

will be expected to fill purchase orders.   

 

http://www.lcb.state.pa.us/
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13. “Why would the state prohibit a viable business from selling it elsewhere 

because the state doesn’t have enough room to carry it?” 

 

Selling at the PLCB’s stores is only one option for limited winery licensees.  

Please see the answers to questions six and seven.  

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

PLCB’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS 

ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN 

ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

  

  

  

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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