
 

 

 

August 29, 2016  

 

Tim Kweeder 

VIA E-MAIL  
 

 RE:   Wine Growler Sales  

 

Dear Mr. Kweeder: 

 

ISSUE:   This office is in receipt of your e-mail dated August 3, 2016, wherein you 

ask whether Act 39 of 2016 (“Act 39”) permits “sales of growlers of draft wine to 

go.”      

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that HRCP 

Restaurant, Inc. holds Restaurant Liquor License No. R-12431 (LID 68484), for 

use at its premises located at 1310-1312 Frankford Avenue, Philadelphia, 

Pennsylvania.   

 

OPINION: By way of general information, on June 8, 2016, Governor Wolf signed 

into law Act 39, making various changes to the Liquor Code.  One such change is 

the creation of a wine expanded permit (“WEP”) for restaurant and hotel liquor 

licensees. 47 P.S. § 4-415(a)(1).  A WEP allows its holder to sell wine for off-

premises consumption, subject to various conditions.  47 P.S. § 4-415(a).  For 

example, sales of wine-to-go must occur at a designated register which is staffed at 

all times by a cashier who is at least eighteen years old and RAMP-trained; other 

items (alcoholic and non-alcoholic) may also be purchased at this register.  47 P.S. 

§§ 4-415(a)(4), 4-415(a)(9).  A WEP holder must use a transaction scan device to 

verify the age of anyone who appears to be under thirty-five years old and it must 

comply with all components of RAMP.  47 P.S. §§ 4-415(a)(6), (8), (9), 4-471.1.  

Wine may be stored in a non-contiguous area that is not accessible to the public, is 

locked at all times, and is not accessible to employees under eighteen years old.  47 

P.S. § 4-415(a)(6). 

 

More information on the requirements governing sales by WEP holders may be 

found on the PLCB’s website, www.lcb.state.pa.us, by placing your cursor on 

“Legal” and clicking on “Legislative Updates.”  Click on “Act 39 of 2016” to open 
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a pdf document, and then select “Wine Expanded Permits” from the Table of 

Contents. 

 

With regard to your question, holders of a WEP may sell wine-to-go in growlers 

for off-premises consumption, as long as the amount is limited to 3000 ml (3 liters) 

in a single sale.   

 

However, please note that while the Liquor Code allows wine-to-go to be taken off 

of the licensed premises in sealed and unsealed containers, local municipalities 

may have ordinances which prohibit open containers of alcoholic beverages within 

the boundaries of that municipality.  As this office cannot advise you as to the open 

container laws in your municipality, it is suggested that you contact your local 

municipality or local police department to determine if your municipality has any 

applicable open container ordinances. 

 

Should you have any additional questions, do not hesitate to contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION 

DESCRIBED HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR 

OTHERS FROM CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO 

ITS ISSUANCE.  THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS 

BEEN ADDRESSED ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND 

REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS 

BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE LEGISLATURE OR THE 

PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

 

    
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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