
 

 

 

October 12, 2016 

 

Noah Naparsteck, Esquire 

VIA E-MAIL 

 

 Re: Brewery Couplet Questions  

 

Dear Mr. Naparsteck: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail dated August 7, 2016, wherein you advise that 

you represent a brewery licensee (“G”) that holds a retail license at the same location (a 

“couplet”).  You ask three questions, which will be restated below, followed by a response. 

 

OPINION:  1.  The licensee would like to have a third party manufacture the beer they 

currently manufacture onsite for both use at the premises and for sale off premises through 

a distributor.  Is this permitted? 

 

Please note that section 446(a)(4) of the Liquor Code requires that the G produce at least 

250 barrels of malt or brewed beverage per year on the licensed premises in order to also 

hold a retail license in connection with the G.  47 P.S. § 4-446(a)(4).  This obligation of 

250 barrels per year cannot be outsourced to another manufacturer, it must be made on the 

G’s licensed premises.   

 

It would be possible to use another brewery to produce beer for you if the beer in question 

is in addition to the 250 barrels mentioned earlier.  This type of arrangement, known as 

contract brewing, must meet certain requirements: 

 

(1) The manufacturer having its products brewed under contract, which is the ultimate 

seller of the malt or brewed beverages, must retain title to the products brewed by 

the contract brewer; 

(2) Both manufacturers involved in the contract must have manufacturer licenses in 

their respective states; 

(3) Both manufacturers must keep complete records for two years on production 

and sales of their respective products; 

(4) All brands of malt or brewed beverages offered, sold or delivered within 

Pennsylvania shall be properly registered with the Board, 47 P.S. § 4-445; 40 Pa. 

Code § 9.108; 
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(5) Distribution of malt or brewed beverages within Pennsylvania shall be either by a 

Pennsylvania-licensed manufacturer, whose principal place of business is located 

in Pennsylvania and who retains title to the products, or by the appointed importing 

distributor or distributor for a specific geographical area by written agreement, 47 

P.S. § 4-431(b); 

(6) All other Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) and federal Alcohol and 

Tobacco Tax and Trade Bureau requirements must be met by both parties to a 

contract brewing arrangement; and 

(7) All contractual agreements between manufacturers must be forwarded to Malt 

Beverage Compliance, P.O. Box 8940, Harrisburg, Pennsylvania 17105-8940, 

listing complete details of the contract before production begins. 

 

A contract brewing arrangement would not be considered to be an additional license held 

by the licensee and would not restrict the licensee from acquiring another retail license 

(see below).  

 

2.  Would the answer to this inquiry change if the licensee were to obtain an interest in a 

retail license at another location? 

 

If the licensee has its additional manufacturing needs supplied under a contract brewing 

arrangement, the licensee may obtain an interest in a retail license at another location.  The 

contract brewing arrangement does not constitute an additional brewery license for the 

couplet holder.  

 

Please note that a person who holds a 5% or less interest in a publicly or privately-held 

entity owning a restaurant or eating place retail dispenser license is not deemed to have a 

“financial interest” and is not subject to the interlocking business prohibitions if the person 

is not an officer or employee of, nor has an interest in, nor exercises any control over any 

other licensed entity that engages in any sales to or from the restaurant or eating place 

retail dispenser licensee.  47 P.S. §§ 4-411(e), 4-443(g). 

 

3.  Would the answer to the inquiry change if the licensee’s husband were to obtain an 

interest in a retail license at another location?  

 

It is unclear based upon the information provided.  If the husband has no interest 

whatsoever in the couplet licenses, the property where the couplet is located, or any 

financial backing such as a mortgage or other loan, or the husband obtains a 5% or less 

interest in the retail license, it may be permissible.  Please note that such arrangements are 
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investigated by the PLCB’s Bureau of Licensing and a conclusive answer cannot be 

provided by this office.  

 

Should you have any other questions and/or issues related to the Liquor Code or the 

PLCB’s Regulations, please feel free to once again contact this office. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

  

  

  

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

  

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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