
   

 

September 12, 2016   

         

 

Paul Zientek 

VIA E-MAIL 
  

           RE:   Grocery Store Sampling 

  

Dear Mr. Zientek: 

 

ISSUE: This office is in receipt of your e-mail of July 27, 2016, wherein you inquire 

if Act 39 will permit “in store sampling of wine” in grocery stores. 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) records indicate that Vintage 

Imports, Inc, holds Importer License No. I-568 (LID 40050) for use by it at premises 

located at 200 Rittenhouse Circle West, Unit 5, Bristol, Pennsylvania.   

 

OPINION:  A sampling promotion is intended to introduce consumers to the 

manufacturer’s product. Samplings must adhere to the following criteria: (1) 

samples may be provided by the manufacturer’s representatives and distributor or 

importing distributor licensees to licensed and unlicensed customers; (2) samples 

must be in unopened containers of the smallest commercially available size; (3) the 

providing of such samples cannot be conditioned upon any purchase requirement; 

samples are limited to one container per patron in any offering.  40 Pa. Code § 

13.231.  Act 39 did not change this procedure. 

 

Likewise, if properly imported, liquor or wine manufacturers, vendors and vendors’ 

registered agents may provide samples to licensees and non-licensees, provided they 

comply with the conditions set forth in Chapter 13, Subchapter B of the PLCB’s 

Regulations. Specifically, section 13.81 of the PLCB’s Regulations, 40 Pa. Code § 

13.81, permits each registered agent of a licensed vendor to use one case of each 

brand of liquor, which includes wine and spirits, as samples each calendar month. 

These samples must be purchased from the PLCB by the registered agent at a price 

which includes the PLCB’s cost plus a 30% mark-up, and any required taxes. 

Samples may not be purchased at retail at the PLCB’s Wine and Spirit Shoppes. 

Instead, a separate order for samples must be placed either by the vendor or the 

vendor’s registered agent. Samples of liquor are restricted to half-pints and to half-

bottles or smaller size of wines unless the PLCB approves another size.  Each sample 
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bottle must have a specific sample label affixed to it before it leaves the PLCB’s 

possession.  Further, licensed vendors are required to keep certain records regarding 

samples.  Finally, no product can be distributed as samples unless federal approval 

has been obtained.  This was not changed by Act 39 

 

Nor did Act 39 change the requirements for a “tasting” which is different than a 

“sampling”.  Tastings may be conducted by sponsors upon licensed or unlicensed 

premises.  40 Pa. Code § 13.211(a).  A sponsor of a tasting event may be any licensed 

vendor, importer, distributor, importing distributor or manufacturer or its agent or 

employee who is twenty-one years of age or older. 40 Pa. Code § 13.201.  For tasting 

events conducted by sponsors, products used must be properly procured and 

registered, and taxes on the products must be paid. 40 Pa. Code § 13.211(b)(1).  

There can be no purchase requirement associated with such tasting.  40 Pa. Code § 

13.211(b)(2).  Products offered must not exceed a standard size alcoholic beverage 

for that product. PLCB Regulations provide that a standard-sized alcoholic beverage 

for a serving of wine is four fluid ounces. 40 Pa. Code § 13.201. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

  

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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