
 

 

September 12, 2016   

         

 

Karen Collins 

VIA E-MAIL 
  

           RE:   Sale of Wines 

  

Dear Ms. Collins: 

 

ISSUE: This office is in receipt of your e-mail of July 27, 2016, wherein you advise 

that a local “Wellness Center” (“the Center”) wants to carry your wines to sell to its 

customers.  You advise the Center wants to open a small “store” such as a kiosk 

inside its existing business.  You pose two questions which will be addressed below. 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) records indicate that Blue Mountain 

Vineyards & Cellars, Ltd. holds Limited Winery License No. LK-136 (LID 43916) 

for use by it at premises located at 7627 Grape Vine Drive, New Tripoli, 

Pennsylvania.  PLCB records further indicate that you are a PLCB-approved 

manager. 

 

OPINION:  Your questions will be addressed as follows: 

 

1) Can your business operate a kiosk inside the Center as one of your “stores”? 

 

Initially, by “stores” it is assumed you are referring to a satellite location pursuant 

to section 505.2(a)(3) of the Liquor Code.  47 P.S. § 5-505.2(a)(3).  As you appear 

to be aware, section 505.2(a)(3) of the Liquor Code 47 P.S. § 5-505.2(a)(3), permits 

a limited winery licensee (“LK”) to:  

 

[s]eparately or in conjunction with other limited wineries, 

sell alcoholic cider, wine and wine coolers produced by 

the limited winery on no more than five (5) board-

approved locations other than the licensed premises, with 

no bottling or production requirement at those additional 

board-approved locations and under such conditions and 

regulations as the board may enforce, to the board, to 

individuals and to brewery, hotel, restaurant, club and 
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public service liquor licensees. If two or more limited 

wineries apply to operate an additional board-approved 

location in conjunction with each other, the wineries need 

only have one board-approved manager for the location, 

need only pay one application fee and need not designate 

specific or distinct areas for each winery's licensed area. 

Each limited winery must file an application for such an 

additional board-approved location, and such location 

shall count as one of the five permitted for each limited 

winery. Each limited winery is responsible for keeping 

only its own complete records. A limited winery may be 

cited for a violation of the recordkeeping requirements of 

sections 512 and 513 pertaining to its own records only.  

 

47 P.S. § 5-505.2(a)(3).  Additionally, PLCB-approved satellite locations for limited 

wineries are primarily governed by section 3.64 of the PLCB’s Regulations.  40 Pa. 

Code § 3.64. The regulation provides, in pertinent part, that the additional PLCB-

approved locations “shall be enclosed by soundly constructed walls, with controlled 

points of access and egress directly accessible to the general public from a public 

thoroughfare.” 40 Pa. Code § 3.64 (a)(5).   

 

From the information provided in your e-mail, it does not appear that the kiosk in 

“the Center” would meet these requirements and would thus be impermissible. 

 

Moreover, as to the sharing of space, section 3.52(b) of the PLCB’s Regulations, 40 

Pa. Code § 3.52(b), prohibits a licensed premises from having an interior connection 

with another business, unless the connection is approved by the PLCB.  Likewise, 

pursuant to section 3.52(c) of the PLCB’s Regulations, a licensee is prohibited from 

conducting another business on the licensed premises without PLCB approval. 

 

Further, section 3.53 of the PLCB’s Regulations 40 Pa. Code § 3.53 states that when 

the PLCB has approved an inside passage or communication between the licensed 

premises and another business, storage and sales of liquor and malt or brewed 

beverages shall be confined strictly to the premises covered by the license.  Section 

3.54 of the PLCB’s Regulations, 40 Pa. Code § 3.54, states that when the PLCB has 

approved an inside passage or communication between the licensed premises and 

another business, the extent of the licensed area shall be clearly indicated by a 

permanent partition at least four feet in height.  Finally, section 3.56 of the PLCB’s 

Regulations, 40 Pa. Code § 3.56, states that the licensed portion of the premises must 

meet all requirements of the Liquor Code for that particular license. 
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All that being said, please note that the decision to license a particular location is not 

made by this office but by the three-member Board, itself ultimately, and by the PLCB’s 

Bureau of Licensing, initially.   

 

2) Must your company employ an individual to conduct wine sales or can an 

employee of the Center sell wine? 

 

As mentioned, supra, assuming arguendo that the area in question would qualify for 

a satellite location, please be advised that section 505.2(a)(3) permits an LK to sell 

alcohol at its satellite locations.  It does not permit other entities to sell alcohol.  

Moreover, section 505.2(a)(3) requires an LK to have a PLCB-approved manager 

work at the location as well.  Consequently, the Center would not be permitted to 

sell alcohol in its name but rather all sales must be made by your company. 

 
THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 

 

Sincerely, 

  

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 

 

 LCB Advisory Opinion No. 16-341 


