
 

 

 

 

September 15, 2016 

 

Melissa Bova 

Vice President of Government Affairs 

Pennsylvania Restaurant  & Lodging Association 

100 State Street 

Harrisburg, PA 17101 

VIA E-MAIL  
 

 RE:  Wine Expanded Permits 
 

Dear Ms. Bova: 

 

ISSUE:  This is in response to your e-mail of August 31, 2016, wherein you request 

clarification, on behalf of the licensed members of the Pennsylvania Restaurant & 

Lodging Association (“PRLA”), regarding wine expanded permits (“WEP”).  You refer 

to a licensed restaurant that is not connected to another business by an interior connection, 

and has its entire premises licensed.  Since the entire premises is licensed, the sale of beer-

to-go occurs at any of the licensed restaurant’s cash registers.     

 

You ask if it is permissible for the sale of wine-to-go by WEP holders to be at any register 

on the licensed premises and whether “servers [are] able to continue to go about their 

normal work without one being designated to stay by a single ‘wine’ register.” 

 

OPINION: Act 39 of 2016 (“Act 39”) states that a WEP holder’s sales of wine-to-go must 

occur at a cash register that is specifically designated and identified for the sale of wine-

to-go.  47 P.S. § 4-415(a)(8), (9).  This designated cash register must be staffed at all 

times by a cashier who is at least eighteen years old and this cashier must be RAMP-

certified.  Id.  Also, Act 39 requires a WEP holder to use a transaction scan device to 

check the identification of a patron who is purchasing wine-to-go and appears to be under 

thirty-five years old.  Id. 

 

As to your first question, the Pennsylvania Liquor Control Board’s (“PLCB”) Bureau of 

Licensing allows licensees to self-designate which cash register(s) may be used for sales 

of wine-to-go.  There is no limit to how many cash registers a licensee designates as 

available for use for wine-to-go purchases, so long as each of the cash registers is located 

on the licensed portion of the premises.   
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As to your second question, the intent of Act 39 is to prevent self-checkout of wine-to-

go.  Therefore, a cashier does not have to physically be stationed at the designated wine-

to-go cash register at all times, as long as he/she is physically present within the licensed 

area and so long as the cashier consummates the actual sale.  There is nothing that would 

prohibit the cashier from performing other tasks, such as cleaning or stocking shelves, 

within the licensed area when there are no patrons within the vicinity of the designated 

wine-to-go cash register.   

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely,  

 

    
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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