
 

 

 

 

September 21, 2016 

 

Betsy Johnson 

VIA E-MAIL 

 

 RE:  Connection with Another Business 

 

Dear Ms. Johnson: 

 

ISSUE:  Your e-mail of August 22, 2016 provides additional information regarding your 

previous inquiry of June 16, 2016.  In the inquiry, you stated that you represent an 

unspecified catering club licensee.  The licensee has a sizable property that includes 

outdoor service and seating areas.  You have been approached by a third party looking to 

use the outdoor portions of the property, including the outdoor service and seating areas as 

well as the parking lot, to hold a haunted attraction where paying customers of the third 

party will walk around a path and be scared by actors.  The attraction includes loud music 

and sounds, lighting, and some fire effects.  You inquired whether the club’s license covers 

the entire property and whether the rule prohibiting other persons from conducting another 

business on the licensed area applies. 

 

Your August 22, 2016 e-mail indicates that your license does extend to the areas that will 

be used by the third party.  The third party is operating the attraction as a business, charging 

members of the public to enter the event.  The third party does not serve alcohol.  You 

inquire, “Would they be able to operate like this if it were done as a catered event?” 

 

OPINION:  As indicated in the response of this office to your previous inquiry, a licensee 

may not permit other persons to operate another business on the licensed premises.  40 Pa. 

Code § 3.52(a).   

 

A catering club licensee may sell alcohol to groups of non-members at catered events held 

on the licensed premises.  47 P.S. § 4-401(b).  Catered events are those involving the 

furnishing of liquor or malt or brewed beverages, or both, to be served with food prepared 

on the premises, or brought onto the premises already prepared, for the accommodation of 

groups of non-members who are using the facilities at the club by prior arrangement made 

at least twenty-four hours in advance of the time of the function and which are paid for by 

the non-members.  40 Pa. Code § 5.83.  “Groups of non-members who are using the 
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facilities at the club by prior arrangement” may include members of the public purchasing 

tickets for an event.  

 

During a catered event, non-members may purchase alcoholic beverages and consume 

them anywhere on the licensed premises.  However, after the catered event has ended, non-

members are no longer permitted to purchase alcoholic beverages, although members may 

purchase alcoholic drinks for non-members.  Records must be kept showing the date and 

time catering arrangements were made, the name of the person or the organization making 

the arrangements, and the approximate number of persons to be accommodated.  40 Pa. 

Code § 5.83(b). Finally, club licensees, including catering club licensees, must adhere to 

their constitution and bylaws.  40 Pa. Code § 5.81.   

 

Note that licensees are strictly liable for permitting minors to frequent their licensed 

premises.  47 P.S. § 4-493(14). 

 

That being said, having an arrangement under which the same entity uses part of your 

location for an extended period of time to conduct its business is improper, even as a series 

of catered events, since it would run afoul of section 3.52(a) as stated earlier. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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