
 

 

 

October 5, 2016 

 

Mike Haugh 

VIA E-MAIL 
 

 RE:  Off-Premises Service Question 

 

Dear Mr. Haugh: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated August 24, 2016, wherein you 

indicate that your business conducts an annual alumni event for a college.  You 

advise that the event is ticketed, and you have, in the past, used your “off premise 

liquor license” to sell your house-brewed beer, wine, food and catering services. 

 

Due to a change in your office personnel, you did not apply for an off premise license 

when you renewed your regular liquor license.  You advise that you have had the 

off-premises license for several years, and due to the recent changes to the law, you 

were afforded the opportunity to apply for an off-premises license mid-year.  You 

submitted the application and fee, and learned that there is a sixty-day waiting period 

following submission of the application.  You requested an exception to that waiting 

period from the Director of Licensing; however, that request was denied. 

 

You now ask what options you have that would allow you to cater the event at the 

college.  You ask if you can provide the beer and wine at no charge or have it 

donated.  You indicate that the college does not want to purchase the alcohol itself.  

You propose that you could charge the college for the food, as you have done in the 

past, and give away the alcohol to help maintain the business relationship with the 

college and promote your house-brewed beer.  You also would charge the college 

for bartenders and a bar set-up fee, as you do with all your events, at your established 

rate of $4.00 per person. 

 

Records of the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) indicate that 

Hospitality Management Corp holds Brewery License No. G-520 (LID 68961) for 

the premises located at 1 Center Square, P.O. Box 448, Abbottstown, Pennsylvania.  

In addition, PLCB records reflect that Hospitality Management Corp T Michael 

Haugh holds Hotel Liquor License No. H-247 (LID 23310) for the same location. 
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OPINION:  As you know, pursuant to section 406(f) of the Liquor Code, holders of 

restaurant or hotel liquor licenses, brewery pub licenses, and eating place malt 

beverage licenses may apply for and obtain an Off-Premises Catering Permit 

(“OPCP”), which allows the permittee to hold a “catered function” off its licensed 

premises and on otherwise unlicensed premises.  Sales of alcohol at such catered 

functions are permitted and can be by the glass, open bottle, or other container, for 

consumption on the catered premises.  47 P.S. § 4-406(f); see also § 4-442(f) 

(pertaining to eating place malt beverage licenses). 

 

As you indicated, recent changes to the Liquor Code included expansion of OPCPs.  

The PLCB may now accept OPCP applications after the March 1 statutory deadline, 

provided that the applications are submitted at least sixty days prior to the first 

catered event by licensees that are in good standing.  47 P.S. § 4-493(33).  The statute 

does not afford the PLCB any discretion to waive that sixty-day period. 

 

You indicate that the alumni function is a ticketed event.  Assuming that there is a 

cost associated with the ticket, and a ticket is required to have access to the alcoholic 

beverages, you would not be able to provide alcohol at the event.  As you know, a 

license or permit is required to sell alcohol in Pennsylvania.  “Sale” or “sell” is 

defined broadly and includes any transfer for a consideration.  47 P.S. § 1-102.  

Therefore, because this event is being held off your licensed premises, you would 

not be able to provide alcohol where access to the alcohol is predicated upon the 

purchase of a ticket.  Even if you do not charge the college for the alcohol you 

provide, or the alcohol is donated, the problem arises from the cost associated with 

access to the alcohol at the event. 

 

In order for you to provide alcoholic beverages, the alcohol being provided must 

truly be free, meaning that anyone who is twenty-one years of age or older and not 

visibly intoxicated, whether a ticket-holder or not, must be able to request and 

receive the alcoholic beverages being offered.  It must be made clear that the ticket 

cost is for admission to the event and non-alcoholic beverages, food, and 

entertainment.  You could then offer the alcoholic beverages as a tasting event. 

 

Tastings may be conducted by licensed brokers, distributors, importing distributors, 

and manufacturers or their agents upon licensed or unlicensed premises.  40 Pa. Code 

§ 13.211(a).  Any products used must be properly procured and registered, and taxes 

on the products must be paid.  40 Pa. Code § 13.211(b)(1).  Again, there can be no 

purchase requirement associated with such tasting.  40 Pa. Code § 13.211(b)(2).  

Finally, no more than one standard size alcoholic beverage of each product may be 
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provided to each tasting participant.  40 Pa. Code § 13.211(b)(3).  A “standard size 

alcoholic beverage” is defined as four fluid ounces of wine, twelve fluid ounces of 

malt or brewed beverages, or one and one-half fluid ounces of spirits.  40 Pa. Code 

§ 13.201.  Therefore, offering an unlimited number of drinks to attendees of the 

event would not be permissible. 

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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