
 

November 3, 2016                   

 

Mark Lambert 

VIA E-MAIL  
  

RE:  Mug Clubs  
 

Dear Mr. Lambert: 

  

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated September 1, 2016, wherein you 

ask the following questions about mug clubs:  (1) can you combine the mug club with 

an existing loyalty program that is a food-based program; (2) are you required to charge 

an annual fee for the mug club; and, if so, what are the maximum and minimum amounts 

that you may charge; (3) who is responsible for setting the date that the mug club 

members must pay the annual fee; (4) are you required to keep a list of mug club 

members on the licensed premises; and, if so, may you use your existing loyalty program 

point of sale tracking. 

 

Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) records indicate that Home Delivery 

Pizza, Inc. holds the following Restaurant Liquor Licenses: (1) R-20541 (LID 21019) 

for use by it at premises located at 1820 South Atherton Street, State College 

Pennsylvania; and (2) R-18414 (LID 52525) for use by it at premises located at 1796 

Zion Road, Bellefonte, Pennsylvania.  You are listed as the Board-approved manager 

on Restaurant Liquor License No. R-18414 (LID 52525).  

 

OPINION:  As you are aware, Act 39 of 2016 (“Act 39”) amended the Liquor Code to 

permit retail licensees and breweries to offer a mug club to their patrons.  47 P.S. 4-

493(24)(iii).  A “mug club” is defined as a group organized by a retail licensee or a 

brewery whose members are entitled to discounted malt or brewed beverages. 

Membership in the mug club must be by written application and the licensee must 

maintain a written list of active members as part of its records.  47 P.S. § 1-102.  

Members are also required to pay an annual fee, as well as a renewal fee as set by 

licensee. 47 P.S. § 1-102.  Membership in the mug club entitles the member, at a 

minimum, to a mug, glass or similar container, and said container must be used when 

the member is served any discounted malt or brewed beverages.  47 P.S. § 1-102.  

However, no discounted malt or brewed beverages may be provided between 12:00 a.m. 

and 7:00 a.m.  47 P.S. § 1-102.  Each of your specific questions regarding mug clubs 

are addressed below in the order in which you presented them.   
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1. Can you combine the mug club with an existing loyalty program that is a food-

based program? 

 

Mug clubs are exempt from the prohibition set forth in section 493(24)(i).  47 P.S. § 

4-493(24)(iii).  Section 493(24)(i) of the Liquor Code prohibits any licensee of the 

PLCB, a manufacturer, or an employee or agent of a manufacturer from offering or 

giving anything of value as a premium to induce the purchase of liquor or malt or 

brewed beverages, except advertising novelties of nominal value, defined as items 

bearing advertising slogans with a value of fifteen dollars or less.  47 P.S. § 4-

493(24)(i).  In the past, this office has advised that rewards programs in which points 

or rewards are given in exchange for purchases of alcohol would be considered an 

unlawful inducement, unless the rewards are limited to advertising novelties of nominal 

value.  However, since mug clubs are exempt from the prohibition set forth in section 

493(24)(i), your mug club could be tied to an existing loyalty program. 

 

2. Are you required to charge an annual fee for the mug club; and, if so, what are 

the maximum and minimum amounts that you may charge?  

 

Yes, mug club members are required to pay an annual fee, as well as a renewal fee, 

which is set by the licensee.  47 P.S. § 1-102.  There is no maximum or minimum 

amount that the licensee is required to charge.  A nominal fee would suffice.   

 

3. Who is responsible for setting the date that the mug club members must pay the 

annual fee?  

 

There is no set date on which the licensee must collect the annual fee paid by mug club 

members.  The only requirement is that the fee be collected annually.  Therefore, the 

licensee may determine on which date it will collect the fee, provided that the fee is 

collected annually.    

 

4. Are you required to keep a list of mug club members on the licensed premises; 

and, if so, may you use the existing loyalty program point of sale tracking? 

 

Yes, a licensee is required to maintain a written list of active mug club members as part 

of its records.  47 P.S. § 1-102.  Since electronic record keeping is typically acceptable 

under the PLCB’s Regulations, you may use your existing point of sale tracking system 

to maintain the list of mug club members provided that this list is kept and maintained 

on the licensed premises.  See 40 Pa. Code §§ 5.101 (allowing electronic record keeping 

for breweries); 5.102 (bonded warehouses); 5.103 (limited wineries); 5.73 (clubs); 9.13 
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(transporter-for-hire); 9.101 (importing distributors and distributors); 11.35 (permittee); 

11.84 (sacramental wine licensees). 

 

However, as previously indicated, be advised that membership in the mug club must be 

by written application.  47 P.S. § 1-102.  Therefore, it is possible that your list of active 

mug club members will not be the same as your list of existing loyalty program 

members.  Since the membership of the mug club and your loyalty program may be 

different, you will need to ensure that your point of sale tracking system is able to 

maintain a list which specifically identifies active mug club members as required by 

section 102 of the Liquor Code.    

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD. 

  

Sincerely, 

  

  

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

  

cc:     Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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