
 

 
 

 

October 14, 2016 
 

Brendan Cox 

VIA E-MAIL 
 

RE:  Extension 
 

Dear Mr. Cox: 
 

ISSUE: Your e-mail of August 11, 2016 requests information regarding an extension 

of license for a restaurant liquor licensee.  Specifically, you indicate that you are 

considering buying two properties next to your current property.  One of these is a 

parking lot, and on the other side of the parking lot is a property with a store front.  

You inquire whether it is possible for you to utilize your license on the store front 

property even though there will be a parking lot in between the two properties. 
 

OPINION: It is assumed for purposes of this response that your restaurant holds a 

license issued by the Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”).   
 

Initially, because you are contemplating a significant commercial undertaking in a 

highly-regulated industry, it is recommended that you consult experienced private 

counsel to discuss your specific factual circumstances and how they relate to the 

applicable laws. 
 

In order to allow sales and service of alcoholic beverages beyond an existing licensed 

premises, a licensee must apply for an extension of its licensed premises to cover 

any additional area.  A licensee may extend its license to immediate, abutting, 

adjacent, and contiguous vacant land.  40 Pa. Code § 7.21(b)(2).  A licensee 

requesting such an extension must obtain and file with its application for extension 

of premises written approval issued by the proper authorities of the municipality in 

which the license is issued if the proposed extension includes a sidewalk.  Extensions 

to the sidewalk or the contiguous vacant land must include a certification by the 

municipality approving operation of the licensee on the proposed extension 

area.  Proposed extensions to the sidewalk will be subject to the conditions that 

patrons must be seated at a table in order to receive service, there must be no fewer 

than two tables for service, and there may not be a service bar on the sidewalk.  40 

Pa. Code § 7.21(d).  Further, such extension applications must be accompanied by 

appropriate plans or surveys setting forth the metes and bounds, the names of 

abutting streets and a plotting of the principal licensed premises. 
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A licensee must have the exclusive right to occupy the outside area in order for it to 

apply for an extension of premises covering same.  Once the extension is approved, 

the subject area becomes subject to all restrictions in the Liquor Code and the 

PLCB’s Regulations, including the prohibition on minors frequenting the 

premises.  47 P.S. § 4-493(14). 
 

A licensed premises cannot be intersected by a public thoroughfare.  Roberts v. 

PLCB, 604 A.2d 1152 (Pa. Cmwlth. 1992). 
 

In addition, Commonwealth Court has held that separate and distinct entities may 

not share a single liquor license.  PLCB v. GMR Restaurants of Pennsylvania, Inc., 

689 A.2d 323 (Pa. Cmwlth. 1997). 
 

Please note that it is the PLCB’s Bureau of Licensing initially, and the three-member 

Board ultimately, that decides whether a particular applicant is in compliance with 

the Liquor Code and the PLCB’s Regulations, and whether or not to grant the 

application.   
 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD 
 

Very truly yours, 

 

RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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