
 

 

 

October 19, 2016 

 

Joseph Casey 

Media VFW 3460 Home Association, Inc. 

VIA E-MAIL 
 

 RE:  Act 39 Changes to Catering Club License Rules 

 

Dear Mr. Casey: 

 

ISSUE:  This office is in receipt of your e-mail dated August 3, 2016, wherein you 

ask for an opinion concerning the changes promulgated by Act 39 of 2016 (“Act 

39”) insofar as they pertain to the way in which catering club licensees are permitted 

to furnish alcoholic beverages with food, prepared on the premises or brought onto 

the premises by groups of non-members who are using the facilities of the club by 

prior arrangement.  You indicate that the pertinent provisions of Act 39 conflict with 

the information contained in the Pennsylvania Liquor Control Board’s (“PLCB”) 

publication, LCB-119 Information Booklet for Retail Club Licensees. 

 

Records of the PLCB indicate that Media VFW 3460 Home Association, Inc., holds 

Catering Club Liquor License No. CC-5438 (LID 53218) for the premises located at 

11 Hilltop Road, Media, Pennsylvania. 

 

OPINION:  As you appear to be aware, on June 8, 2016, Governor Wolf signed into 

law Act 39, making various changes to the Liquor Code.  The changes made by Act 

39 went into effect on August 8, 2016, and are as follows: 

 

Act 39 permits catering club licensees to hold a maximum of twelve self-sponsored 

catered events during its two-year licensing term, with no more than one event in 

any calendar month.  47 P.S. § 4-406(h). 

 

As an aside, catering club licensees could already sell alcohol to non-members at 

events scheduled at least twenty-four hours in advance, as long as the event was 

arranged as a catered event. 

 

As a VFW, you should also note that Act 39 increases the number of incorporated 

units of national veterans’ organizations that can acquire a catering club license 
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outside of the quota by reducing the minimum number of paid members such units 

must have from 100 to 50.  47 P.S. § 4-461.1(b). 

 

Although the PLCB’s pamphlets and booklets have not yet been updated to reflect 

the many changes to the Liquor Code resulting from the enactment of Act 39, the 

PLCB’s website, www.lcb.pa.gov, has up-to-date information and FAQs concerning 

Act 39 and its impact on various aspects of licensure. 

 

Please do not hesitate to contact this office should you have additional questions. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  

THE PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED 

ONLY UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND 

POLICIES ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE 

BY THE LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL 

BOARD. 

 

Sincerely, 

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc: Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement 

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

 Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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