
 

 

 

November 1, 2016   

         

 

Brandon Stetser 

VIA E-MAIL  
 

           RE:   Cider Promotion and Second Location 

  

Dear Mr. Stetser: 

 

ISSUE: This is in response to your August 25, 2016 e-mail to this office, wherein you 

provide that you have the following questions regarding some potential expansion plans 

that you are considering:   

 

1.   You ask whether your Pennsylvania Liquor Control Board (“PLCB”) brewery 

licensed establishment can produce “hard cider.” 

 

2.   If you are permitted to produce “hard cider,” you would like to utilize space near 

your current licensed brewery, but not physically attached to the building where 

your brewery is located (“Leased Space”), to produce the “hard cider.”  You state 

that this Leased Space will also be utilized to operate a tasting room and storage 

area for the “hard cider,” and the beer produced at your current brewery.  You 

ask if your current brewery’s licensed premises can be extended to cover the 

Leased Space or whether you need to apply for another brewery license for the 

Leased Space.     

 

3.   If you need to obtain a new brewery license for the Leased Space, you ask 

whether you will be permitted to use the Leased Space for a tasting room and 

storage area for the beer produced at your current brewery. 

 

4.   If you can extend your current brewery’s licensed premises to cover the Leased 

Space, you ask whether there are any costs to do this, other than the application 

fee that you need to consider. 

 

Records of the PLCB indicate that Fetish Artisanal Ales, Ltd. trading as Fetish Brewing 

Company (“G”) holds Malt Beverage Manufacturing License No. G-522 (LID 68999) 

for use at the premises located at 325 Ice Avenue, Lancaster, Pennsylvania.   
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OPINION: As a threshold matter, since you are embarking on a significant commercial 

enterprise in a highly regulated area, you are strongly encouraged to seek private 

counsel experienced in Pennsylvania liquor law. 

 

In response to your first question, it will be presumed for purposes of this response that 

your reference to “hard cider” means “alcoholic cider” as that term is defined in section 

102 of the Liquor Code: 

 

. . . a beverage which may contain carbonation in an amount not to exceed 

three hundred ninety-two one thousandths of a gram per one hundred 

milliliters and flavors, produced through alcoholic fermentation of any fruit 

or fruit juice, consisting of at least one-half of one per centum, but not 

greater than eight and one-half per centum, alcohol by volume and sold or 

offered for sale as alcoholic cider and not as a wine, a wine product or as a 

substitute for wine, in bottles, cases, kegs, cans or other suitable containers 

of the type used for the sale of malt or brewed beverages in this 

Commonwealth.  

 

47 P.S. § 1-102.  Therefore, your brewery license allows you to manufacture and sell 

“alcoholic cider” containing at least 0.5%, but not greater than 8.5%, alcohol by 

volume.     

 

In response to your second question, section 7.21(b)(2) of the PLCB’s Regulations 

permits a licensee to extend its license to immediate, abutting, adjacent, and 

contiguous vacant land.  40 Pa. Code § 7.21(b)(2) (emphasis added).  The PLCB has 

discretion to approve an application for extension to an area that is not immediate, 

abutting, adjacent or contiguous; however, typically such an area must be on the same 

premises or location as the licensed premises.  Roberts v. Pennsylvania Liquor Control 

Board, 146 Pa. Cmwlth. 64, 604 A.2d 1152 (1992).  Therefore, if your Leased Space 

meets the regulatory requirements of section 7.21(b)(2) of the PLCB’s Regulations, you 

would be able to file an extension application with the PCLB’s Bureau of Licensing 

(“Licensing”) by accessing the PLCB’s website at www.lcb.pa.gov.  Click on 

“Licensees,” then “Resources for Licensees,” then “PLCB+,” and follow the directions 

therein.  Please note that it is Licensing initially, and the three-member Board 

ultimately, that decides whether a particular extension request is in compliance with the 

Liquor Code and the PLCB’s Regulations, and whether or not to grant the extension.   

 

However, if your Leased Space does not meet the above regulatory requirements for an 

extension, you may apply for an additional brewery license for the Leased Space 

because there is nothing in the Liquor Code or the PLCB’s Regulations that prohibits 

an entity from holding multiple licenses, provided such licenses are of the same class.  

http://www.lcb.pa.gov/
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47 P.S. § 4-438(c).  Therefore, you may hold multiple brewery licenses and the 

application for a brewery license is available through the PLCB’s website as described 

above.   

 

In response to your third question regarding the Leased Space’s tasting room, please be 

advised that tastings or tasting events are defined in the PLCB’s Regulations as 

presentations of alcoholic products to the public for the purpose of market research, 

disseminating product information and education to the public as to quality and 

availability.  40 Pa. Code § 13.201.  Tastings may be conducted by sponsors, which are 

defined as “any licensed vendor, importer, distributor, importing distributor or 

manufacturer or its agent or employee who is 21 years of age or older.”  Id.   Tastings 

may be conducted on licensed or unlicensed premises, provided the following 

conditions are met: (1) any products used must be legally procured and registered, and 

the taxes thereon must be paid; (2) there can be no purchase requirement associated 

with the tasting or tasting event; and (3) no more than one standard size alcoholic 

beverage of each product may be provided to each tasting participant.  40 Pa. Code § 

13.211(b).  

 

PLCB Regulations provide that a standard-sized alcoholic beverage is twelve fluid 

ounces of malt or brewed beverage, four fluid ounces of wine (including fortified wine), 

or one and one-half fluid ounces of spirits.  40 Pa. Code § 13.201.  Therefore, you would 

be able to do tastings at the Leased Space of the products produced at your proposed 

brewery and your current G.     

 

As to being able to store your G’s beer at your new brewery’s proposed licensed 

premises, this would be permissible if the same legal entity held both brewery licenses.  

However, it would not be permissible if the same legal entity did not hold both brewery 

licenses.  In addition, a Pennsylvania brewery may have two storage licenses to cover 

storage facilities, separate from the location of the manufacturing facility, and those 

storage facilities may be used to receive, store, repackage, sell, and distribute malt or 

brewed beverages in the same manner as they can at their place of manufacture.  47 P.S. 

§ 4-431(a.2).  Therefore, it would also be permissible for you to have a PLCB-licensed 

storage location at the Leased Space, in an area of the building that is not part of the 

new brewery’s proposed licensed premises, to store the beer produced at your G.  You 

would access the application for the additional storage location pursuant to the PLCB’s 

website as provided in the response to your second question. 

 

In response to your fourth question, section 7.22 of the PLCB’s Regulations provides 

the following requirements for an extension application:  
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a. To obtain Board approval, an application for extension of license 

describing the additional premises shall be filed with the Board. 

 

b. A fee of $220 shall accompany an application for extension of license, 

and a physical inspection of the premises will be made whenever 

deemed necessary by the Board. 

 

c. An applicant for extension of premises shall post, for a period of at 

least 30 days beginning with the day the application is filed with the 

Board, in a conspicuous place on the outside of the licensed premises, 

a notice of application in a form, and size and containing provisions 

the Board requires concerning the requested extension. Proof of the 

posting of the notice shall be filed with the Board. 

40 Pa. Code § 7.22. 

 

THIS OPINION APPLIES ONLY TO THE FACTUAL SITUATION DESCRIBED 

HEREIN AND DOES NOT INSULATE THE LICENSEE OR OTHERS FROM 

CONSEQUENCES OF CONDUCT OCCURRING PRIOR TO ITS ISSUANCE.  THE 

PROPRIETY OF THE PROPOSED CONDUCT HAS BEEN ADDRESSED ONLY 

UNDER THE LIQUOR CODE AND REGULATIONS.  THE LAWS AND POLICIES 

ON WHICH THIS OPINION IS BASED ARE SUBJECT TO CHANGE BY THE 

LEGISLATURE OR THE PENNSYLVANIA LIQUOR CONTROL BOARD 

 

Sincerely, 

  

 
RODRIGO J. DIAZ 

CHIEF COUNSEL 

 

cc:   Pennsylvania State Police, Bureau of Liquor Control Enforcement  

 Jerry W. Waters, Director of Office of Regulatory Affairs 

    Tisha Albert, Director, Bureau of Licensing 

 Jeffrey Lawrence, Assistant Director, Bureau of Licensing 
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